Voordat D66-minister Sigrid Kaag haar ambities om de eerste vrouwelijke minister-president te worden gaat waarmaken, zal ze eerst de problemen rond haar huwelijkse staat willen oplossen. Hoe ze dat aanpakt…?

In politiek Den Haag worden de ontwikkelingen rondom Mark en de VVD met argusogen gevolgd, in het bijzonder door D66-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (58). ‘Ik wil ook zeggen dat het goed is dat er een vrouwelijke minister-president komt,’ vertelde Sigrid vorig jaar in een interview in het Algemeen Dagblad. ‘Dat we ook dat glazen plafond eens een keer doorbreken: dat er nu eens een keer serieus gekeken wordt naar een vrouwelijke premier! Alle partijen hebben supervrouwen. Maar nog steeds is de lijsttrekker een man.

Vrouwelijke premier

Dat automatisme in Nederland is een beetje achterhaald.’ In een tv-uitzending van Evenblij maakt vrienden ging Sigrid hier begin januari nóg dieper op in. ‘Wij zijn het land dat nog nooit een vrouwelijke premier heeft gehad,’ vertelt ze aan presentator Frank Evenblij. ‘Als ik zeg ‘wij’, heb ik ook kritiek op mezelf. Want wij leveren haar dan niet. Beter zoeken, beter kijken en overleggen.’ Als haar concreet naar haar eigen ambities wordt gevraagd, zegt ze: ‘Ik heb het een hele tijd afgehouden, maar zit nu in een fase dat ik het serieus overweeg.’ 

‘Scheiding’

Uit gegevens van het Kadaster blijkt Sigrid haar woning in Den Haag zonder haar man Anis te hebben gekocht. Sterker nog, de burgerlijke staat van Sigrid staat als volgt omschreven: ‘ongehuwd en geen geregistreerd partnerschap (ten tijde van de verkrijging)’. Desondanks vertelt Sigrid in gesprek met Frank Evenblij toch echt getrouwd te zijn met haar man Anis: ‘We zijn 26 jaar getrouwd, hebben vier kinderen en zijn nog steeds bij elkaar.’

Article continues after the ad

Sigrids woordvoerder Chris Bakker laat aan Story weten: ‘Sigrid Kaag is officieel getrouwd, maar het klopt dat in het Kadaster ‘ongehuwd’ staat bij burgerlijke staat. Dat heeft een administratieve reden: Sigrid is in 1993 in Israël getrouwd. Ze heeft dat destijds ook aangegeven bij de gemeente Den Haag. Bij terugkeer in Nederland in 2017 heeft ze opnieuw aangegeven dat ze getrouwd is. Ze had daarvoor een gelegaliseerde vertaling van een kopie van de Israëlische trouwakte nodig en kreeg het advies om dit in Israël te regelen. Dat is er nog niet van gekomen. Zolang dit niet formeel is geregeld, staat minister Kaag als ‘ongehuwd’ in de basisregistratie.

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 5 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.