Memphis Depay onder vuur

Voetballer Memphis Depay (26) is wederom onder vuur komen te liggen, nadat hij vannacht een videoclip lanceerde waarin een jonge lijgerwelp te zien is. De eerdere waarschuwingen van dierenbeschermingsorganisaties en het commentaar van zijn fans hebben geen indruk gemaakt.

Eerder deze maand wist Depay voor de nodige ophef te zorgen door twee foto's met een lijgerwelpje te delen op zijn Instagram. De aanvaller bij de Franse club Olympique Lyonnais vroeg zich af wat er zou gebeuren als een leeuw poseert met een 'lijger', een kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger. Het leverde hem veel kritiek op van fans en de dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection. Zij vonden hem een 'slecht voorbeeld'.

Article continues after the ad

'Dit moet je niet willen promoten'

Ondanks al het kritiek van de vorige keer heeft Depay tóch zijn videoclip gelanceerd met het welpje. 'We vinden het erg jammer dat Memphis niet besloten heeft om de lijger uit zijn videoclip te laten en zijn foto's niet heeft verwijderd. Door met het welpje op de foto te gaan en hem te gebruiken in een videoclip, creëer je het idee dat het oké is om dieren zo te gebruiken', laat Sanne Kuijpers van World Animal Protection weten tegenover het AD.

Kuijpers vervolgt: 'Helaas worden wereldwijd allerlei diersoorten – van leeuwen tot olifanten – gefokt voor toerisme. Zo’n selfie lijkt misschien leuk, maar er schuilt veel dierenleed achter. Juist als boegbeelden zoals Memphis Depay zich met zo’n dier laten portretteren, kan het idee ontstaan dat dit heel normaal is. Dit moet je daarom niet willen promoten.’

Oproep aan de KNVB

De World Animal Protection heeft haar krachten gebundeld met Stichting Aap en Stichting Spots. Eerder deze week stuurden ze een brief naar de voetbalbond KNVB, met het verzoek om (prof)voetballers erop aan te dringen dat ze interactie en vermaak met wilde dieren niet promoten en zelfs mijden. Dit zou volgens hen opgenomen kunnen worden in de gedragsregels.

Kuijpers benadrukt dat dit verzoek in principe voor iedereen geldt met een voorbeeldfunctie. 'Of een wild dier nu is gekruist, gefokt of uit het wild komt… Het is en blijft een wild dier. Je hoort een wild dier niet te knuffelen, er een selfie mee te maken, ermee te wandelen of het te gebruiken in een videoclip.'

'Dierenliefhebber'

Eerder liet Depay in een videoboodschap weten dat hij een dierenliefhebber is. Hij verdedigde zichzelf door te stellen dat lijgers sowieso niet in het wild leven en hij het dier ook niet thuis houdt. De videoclip, waar nu dus opnieuw ophef over is ontstaan, kun je hieronder bekijken.

Bron: AD | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.