Dat Memphis Depay (25) een dragende speler van het Nederlands elftal is, mag gezien zijn heftige verleden een regelrecht wonder heten. Memphis blijkt een ware horrorjeugd te hebben gehad, waarna een rebelse puberteit volgde...

Vóór Oranje-international Memphis Depay uitgroeide tot een van de beste voetballers van ons land, is hij door diepe dalen gegaan. Als kind werd hij ernstig mishandeld door zijn toenmalige stiefbroers. ‘Wat een veilig thuis had moeten zijn voor Memphis en mij, werd een huis vol horror. Constant sloeg de sfeer om van gezellig en warm naar koud en kil,’ vertelt de moeder van Memphis, Cora Schensema, in Memphis’ recent verschenen biografie Heart Of A Lion, geschreven door Simon Zwartkruis. Omdat de ouders van Memphis al vroeg uit elkaar gingen, heeft hij nooit een echte band opgebouwd met zijn Ghanese vader Dennis Depay. Vandaar dat hij het spoor van zijn moeder volgde en bij haar en haar nieuwe vriend ging wonen.

Article continues after the ad

Moederhart brak

‘Steeds vaker richtten de kinderen hun pijlen op Memphis, aanvankelijk buiten mijn gezichtsveld,’ gaat Cora verder. ‘Het viel me op dat hij steeds stiller werd. Op een dag kwam Memphis me vertellen dat hij steeds vaker klappen kreeg van die kinderen. Negen jaar was hij toen. Mijn moederhart brak.’ Helaas voor Memphis gingen de mishandelingen van kwaad tot erger. ‘Ik ben ook een aantal keren met een mes bedreigd. Een andere keer klemde een jongen een nijptang op mijn oor en begon hij keihard te trekken,’ bekent Memphis in het boek. ‘Ik werd uitgescholden voor aap, kankerneger, poephoofd.’ Na anderhalf jaar vluchtte Cora met de kleine Memphis weg van haar toenmalige partner en stiefkinderen. Dat betekende niet dat Memphis daarna een onbezorgde jeugd had. ‘Zelf heb ik ook korte tijd drugs verkocht. Softdrugs. Ik was een jaar of vijftien,’ aldus de voetballer in de biografie. ‘Kwam bij jongens over de vloer bij wie rustig een kilo cocaïne op tafel lag, een brick. Bizar natuurlijk.

Dit artikel komt uit Story. Editie 24 ligt nu in de winkel of lees je verder via Blendle

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Edwin Smulders