Afgelopen Hemelvaartsdag overleed Martine Bijl op 71-jarige leeftijd. Bijna vier jaar nadat zij een hersenbloeding kreeg, bleken de uiteindelijke complicaties zodanig groot en machtig dat ze zich gewonnen moest geven aan de dood.

Op waarschijnlijk de allerlaatste foto die er van Martine in het openbaar gemaakt kon worden, is te zien hoe ze begin januari 2019 hand- in-hand met haar echtgenoot Berend Boudewijn liep; in de omgeving van hun huis in Maarssen genoten ze van een korte wandeling. Het leek toen juist beter te gaan met Martine. Een half jaar eerder was Martine nog opgenomen in het Blaricumse Tergooi-ziekenhuis. Daar werd ze voor een depressie behandeld. Een complicatie van de hersenbloeding die ze in september 2015 kreeg. 

Article continues after the ad

Humor

In het boek Rinkeldekink, dat ze over deze periode schreef, bleek dat ze haar humor niet had verloren. Zo schreef ze over het moment dat ze op een brancard werd gebonden en via een hoogwerker het huis uitgetakeld werd.  ‘Heel Holland zakt’, grapte ze. Het was tekenend voor hoe ze met haar ziekte omging. Het monstertje in haar hoofd noemde ze E.T., naar het buitenaardse wezen uit de film van Steven Spielberg. ‘Hij kaatst tegen de wanden van mijn kop, hij maakt mijn kaken stijf. Hij mompelt en sist. Ik voel hem rommelen en klooien, ruisend en klikkend schiet hij in mijn lichaam heen en weer als een luchtbel in de centrale verwarming,’ schreef ze in haar boek. 

Dit artikel komt uit Story. Editie 23 ligt nu in de winkel of lees verder via Blendle en bekijk de foto's.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Edwin Smulders