Matthijs van Nieuwkerk blijft bij de NPO en zal naast De Wereld Draait Door drie nieuwe programma's maken. Dat meldt tv-directeur Frans Klein van de NPO vandaag in het AD en in de Volkskrant.

Van Nieuwkerk begint op 9 augustus met de vierdelige serie Matthijs Met Boeken op NPO 1. Daarnaast komt de presentator in het najaar met zijn eigen zaterdagavondshow Matthijs Zaterdagavond en volgt er in 2019 een reisprogramma. Ook zal De Wereld Draait Door (DWDD) gewoon doorgaan.

Toch bij NPO

De afgelopen maanden was het onduidelijk of Matthijs van Nieuwkerk bij de publieke omroep zou blijven of die zou inruilen voor een commercieel avontuur bij John de Mol of RTL. Volgens NPO-televisiebaas Frans Klein is dat antwoord simpel: Van Nieuwkerk blijf (voorlopig) bij NPO. Hij krijgt zelfs nieuwe programma's erbij en zal vaker op televisie te zien zijn dan ooit.

Het interviewprogramma Matthijs met Boeken gaat op 9 augustus van start, waarin Van Nieuwkerk met zowel bekende als onbekende Nederlanders praat over een belangrijk boek uit zijn of haar leven. Eind september lanceert de NPO het nieuwe programma Matthijs Zaterdagavond, maar Klein kan er verder nog weinig over zeggen.

Reisprogramma

Klein geeft aan ook met Van Nieuwkerk te werken aan een 'soort van Nederlands reisprogramma', maar dat staat pas volgend jaar zomer op de planning. 'Hij is ambitieus, heeft er zin in, is een publieke-omroepman en we gaan gewoon een nieuw avontuur aan', aldus Klein.

Article continues after the ad

Een mogelijke samenwerking met dochter Jet van Nieuwkerk gaat het niet worden. We hebben met haar gebeld en ze geeft aan niet samen te werken met haar vader. De focus ligt op haar eigen programma, Niet gezond meer, een driedelige serie die de NTR vanaf 23 mei (21:05 uur) wekelijks uitzendt.

Bron: AD | Beeld: Peter Smulders