Matthijs van Nieuwkerk legt voorlopig zijn werk neer en stopt per direct bij BNNVARA. De 62-jarige televisiemaker 'verbreekt de banden' met de omroep, laat hij weten aan het ANP.

'Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk', vertelt Van Nieuwkerk.

Onderzoek naar 'grensoverschrijdend' gedrag

'Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt', aldus de presentator. De presentator is in opspraak nadat de Volkskrant vrijdagavond een uitgebreid onderzoek publiceerde naar de werkcultuur achter de schermen van De Wereld Draait Door. Het ging volgens tientallen medewerkers in de Volkskrant om 'extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen'.

'Tot bezinning komen'

Van Nieuwkerk, lange tijd de meest beeldbepalende en bestbetaalde presentator van de publieke omroep, gebruikt de komende periode 'om tot bezinning te komen'. 'Daarna hoop ik weer van me te laten horen.' Van Nieuwkerk maakte daar verscheidene tv-programma's rondom de Top 2000. NTR besloot zaterdag de opnames van de Top 2000 Quiz te staken naar aanleiding van het Volkskrant-artikel. Over het vervolg hiervan is nog niks bekend.

Article continues after the ad

Volkskrant-artikel

Ruim vijftig voormalige medewerkers van talkshow De Wereld Draait Door, kwalificeren het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren destijds als 'grensoverschrijdend'. Dat zeggen zij in gesprek met de Volkskrant. Het ging volgens de medewerkers om 'extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen'. Tientallen werknemers vielen ziek uit vanwege de werkomstandigheden. De woede-uitbarstingen en vernederingen zouden ervoor hebben gezorgd dat 'een angstcultuur in stand werd gehouden'. De huidige directie van BNNVARA geeft tegenover de Volkskrant toe dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. 'De eindredactie en presentator hadden op hun gedrag en de cultuur op de redactie aangesproken moeten worden. Dat dit destijds niet is gebeurd, is pijnlijk voor de (oud-)collega’s die dit aangaat', aldus de directie vrijdag.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.