Het boek Rinkeldekink van de in mei overleden Martine Bijl is een van de kanshebbers op de NS Publieksprijs 2019. Ook Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, Otmars zonen van Peter Buwalda, Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt, Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse en Wees onzichtbaar van Murat Isik zijn genomineerd.

Martine Bijl overleed op 30 mei op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding die haar trof in 2015. Over de ziekte en de daarop volgende depressie schreef ze het boek Rinkeldekink. Het was alsof er een vreemd wezentje in haar hoofd was gekropen, zo schreef ze. Het boek werd na haar overlijden opnieuw een bestseller.

Article continues after the ad

Stemmen

Het publiek kan tot en met 20 november stemmen via internet en biljetten in boekhandels en bibliotheken. Die dag wordt meteen de winnaar bekend. Vorig jaar werden 97.365 stemmen uitgebracht. Hendrik Groen won met Zolang er leven is.

Bestverkocht

De zes genomineerde boeken behoren tot de bestverkochte titels van de periode 1 juli 2018 tot 1 juli 2019. Met Pessimisme kun je leren! is er voor het eerst een poëziebundel genomineerd voor de onderscheiding, die bestaat uit de eretitel Boek van het Jaar 2019, een sculptuur van Jeroen Henneman, 7500 euro en een jaar lang gratis eerste klas reizen met de NS.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.