Het leven van Mark Tuitert kent hoge pieken en diepe dalen. Iedereen herinnert zich nog zijn gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver, maar die staat in schril contrast met de vreselijke dingen die er in zijn familie zijn gebeurd.  

Je kunt deze weken de tv niet aanzetten of Mark Tuitert is wel in beeld. Hij is niet alleen te zien in zijn rol van teamcaptain van het goed bekeken AVROTROS-programma De Curling Quiz, maar ook als schaatsanalist tijdens de Olympische Winterspelen, die op dit moment in volle gang zijn. Daarnaast heeft hij ook in zijn privéleven geen reden tot klagen. De voormalig olympisch schaatskampioen is al jarenlang gelukkig getrouwd met ex-schaatsster Helen van Goozen, met wie hij twee kinderen heeft: Anna (6) en Tom (4). Mark staat bekend als een echte doe-vader die graag tijd vrijmaakt voor zijn kinderen. 

Article continues after the ad

Klap verkocht

Dat heeft waarschijnlijk veel te maken met zijn eigen jeugd, waarin de band met zijn vader steeds slechter werd. De situatie tussen Mark en zijn vader escaleerde zelfs dusdanig dat Mark op negentienjarige leeftijd zijn vader een klap verkocht. ‘Ik werd zó, zó kwaad. Zó ongelooflijk kwaad,’ beschreef Mark in zijn boek Zonder Strijd Geen Overwinning. ‘Mijn vader had op zo’n gemene manier het bloed onder mijn nagels vandaan gehaald, dat ik niet meer voor de meest verstandige oplossing – weglopen – kon kiezen. Nadat ik hem herhaaldelijk had gewaarschuwd kon ik het niet meer aanhoren en haalde ik hard naar hem uit.’  De vechtpartij tussen Mark en zijn vader was het gevolg van alle spanningen binnen het gezin. Mark kon er niet meer tegen dat zijn ouders voortdurend ruziemaakten en de sfeer in de familieboerderij in het Overijsselse dorpje Holten om te snijden was. ‘Mijn ouders zaten er helemaal doorheen. Ze waren ‘op’ en konden hun emoties niet meer voor zich houden,’ aldus Mark in zijn boek. 

Lees het gehele artikel in de zevende editie van Story. Nu in de winkels.

Beeld: Kippa | Sander Koning