Het zijn voor zo’n beetje iedere wereldburger barre tijden. Ook voor de cast en makers van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Door de coronacrisis zijn de opnames van de soap voor onbepaalde tijd stil gelegd, wat tot gevolg had dat het aantal uitzending per week van vijf naar vier ging én dat het einde van het huidige seizoen zo’n anderhalve maand eerder dan gepland wordt uitgezonden. Gelukkig is er ook góed nieuws voor de makers én de fans.

Goede Tijden, Slechte Tijden

Eind vorig jaar leek het er even op alsof Goede Tijden, Slechte Tijden zijn beste tijd had gehad. De voorheen solide soapklassieker trok steeds minder kijkers en het commentaar van trouwe kijkers op vergezochte verhaallijnen en puberale personages werd met de dag negatiever. RTL besloot tot drastische maatregelen om de soap, die komend najaar zijn 30-jarig jubileum viert, van de naderende ondergang te redden.

Article continues after the ad

Frisse wind

RTL liet destijds weten zich te storten op meer herkenbare verhaallijnen, evenals personages. Een hele rits bekende (jonge) gezichten moest de serie dan ook onvrijwillig verlaten: onder anderen Britt Scholte (Kimberly) en Floris Bosma (Rover) moesten plaatsmaken voor andere hoofdrolspelers, evenals Faye Bezemer (Lana) en Rein van Duivenboden (Bobby). En er werden niet zomaar nieuwe gezichten aangetrokken. Aan enkele oude bekenden uit Meerdijk én vroegere televisiehits de taak om het grote publiek vast te houden en te laten groeien.

Uit het leven gegrepen

Zo keerde Cas Jansen (Julian Verduyn) na twintig jaar terug in het soapdorp, compleet mét vrouw en drie kids. Ook sitcom-legende Johnny Kraaijkamp kreeg een vaste rol in de serie als Opa Henk en zelfs kersverse papa Bas Muijs (Stefano Sanders) liet zijn gezicht weer even zien. Daarnaast kwam er met het vertrek van Melissa Drost (Sjors) ruimte voor een nieuwe love interest van Amir, in de vorm van actrice Bo Maerten, tevens nieuwe werknemer van Ludo Sanders. Die laatste mocht afgelopen maand ook een gloednieuwe rivaal verwelkomen: Richard van Nooten (Edwin Jonker). Ja, het is een drukte van belang in het durp.

Uit het leven gegrepen

Verder wordt er niet enkel meer gewoond in gelikte designhuizen, maar ook in slonzige sociale huur-flats. En krijgen personages in plaats van bizarre en onrealistische levensgebeurtenissen vaker te maken met herkenbare problemen, zoals borstkanker (Janine), de overgang (Linda) en een ingewikkelde scheiding (Nina en Bing).

Werpen de maatregelen hun vruchten af?

Nu we enkele maanden onderweg zijn met het vernieuwde GTST, wordt langzaam duidelijk wat de effecten zijn van de getroffen maatregelen. En de makers en fans kunnen opgelucht ademhalen: die zijn positief! RTL Boulevard deed onderzoek om te peilen in hoeverre de nieuwe koers van de soap in de smaak valt bij de kijkers. Daaruit blijkt dat maar liefst 82% positief is over de nieuwe verhaallijnen. Vooral de introductie van de familie Verduyn blijkt een gouden greep.

Stijgende kijkcijfers

De ingrepen lijken ook al een gunstige invloed te hebben op de kijkcijfers: dagelijks ploffen er tussen de 800.000 en één miljoen kijkers om 20.00 uur op de bank voor het wel en wee van de Meerdijkers. De dagelijkse soap heeft dus de wind in de zeilen. Maar net nu het lekker gaat, dreigt de coronacrisis roet in het eten te gooien. Nee, het leven spaart je niet…

Door: Flaironline | Beeld: RTL

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.