Over het algemeen is Maarten Spanjer een open boek, maar naar nu blijkt vertelt hij ook weer niet alles. Bij monde van mensen die Maarten goed kennen, kwamen onlangs verrassende verhalen naar buiten. Over zijn telefoontje met een Zeg ’ns Aaa-ster vlak voor diens dood. Maar ook over de internationale tv-hit die hij afwees!

Schrijver en eeuwige kwajongen Maarten Spanjer (67) maakt er geen geheim van dat sommige van zijn anek-dotes met een flinke korrel zout moeten worden genomen. Sterker nog: Maarten zegt zelf dat het waarheidsgehalte van zijn avonturen zo’n tachtig procent is. Maar dat geldt niet voor een verhaal over Maarten en de vorig jaar overleden Zeg ’ns Aaa-legende Manfred de Graaf, die in de comedy schitterde als dokter Hans Lansberg. Maarten blijkt namelijk een bijzonder gesprek met Manfred te hebben gehad, slechts en-kele momenten voor diens overlijden. Dit vertelt Rijk de Gooyer jr., de zoon van Maartens overleden hartsvriend Rijk de Gooyer, in het tv-programma Door Andere Ogen. ‘Op een gegeven moment werd Maarten gebeld door de vrouw van Manfred de Graaf. Het was heel slecht nieuws: Maarten, Manfred heeft nog maar heel, maar dan ook heel kort te leven. Sterker nog, de dokter komt zo binnen want hij wil niet meer verder. Maar hij wil nog wel even lachen (...).

Article continues after the ad

Het gesprek

Maarten was een beetje overvallen maar deed het en vertelde een aantal verhalen die hij met mijn vader heeft meegemaakt. Manfred heeft toen nog even lekker gelachen. Op een gegeven moment zei hij: Maarten, ik moet nu het telefoongesprek beëindigen want de dokter komt binnen. Dank je wel voor het laatste moment dat je me hebt gegeven, het ga je goed.’ Een onwerkelijk gesprek voor Maarten, waar de acteur en schrijver nooit eerder over vertelde. Net zomin als over een kapitale vergissing die hij in zijn tv-carrière maakte. Het grote publiek leerde Maarten kennen als de jolige chauffeur in het programma Taxi, maar dat succes had tot veel meer kunnen leiden. Dit vertelt zijn goede vriend René van der Gijp in hetzelfde programma. ‘Na het succes van Taxi is Maarten toch een beetje gaan zweven. Op een gegeven moment zat ik bij hem thuis met die gozer van Roberto Jacketti & the Scooters (tv-producent Erik van der Hoff – red.). Die bood hem een programma aan en Maarten zei: Nee hoor, ik ga toch niet de hele dag op Schiphol lopen? Dat ging dus om Hello Goodbye dat zo’n succes was dat het later aan vierenzestig landen is verkocht.’ Inderdaad een behoorlijke miscalculatie van Maarten. Misschien verzacht het de pijn enigszins als we vermelden dat Hello Goodbye niet aan vierenzestig maar aan zeventien landen is verkocht...

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 46 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.