NOS-nieuwslezeres Amber Brantsen is dolblij met haar zwangerschap. Maar aan dit geluk is heel wat leed voorafgegaan. Amber werd zelfs opgenomen in een kliniek, al bood ook dat geen soelaas.

Het was flink schrikken toen Amber Brantsen (30) begin juli onwel werd tijdens een uitzending van het NOS-journaal. Al snel liet ze weten niets ernstigs te mankeren: ze is zwanger! Desondanks werd Amber op pijnlijke wijze geconfronteerd met haar heftige verleden, waarin ze kampte met een eetstoornis.  ‘Laatst werd mij op Twitter – ik weet het, niet per se een exacte afspiegeling van de samenleving – op een en dezelfde avond door twee mensen gevraagd of ik zwanger was én of ik niet eens wat meer moest eten,’ vertelt Amber in haar boek Uit Beeld. Ik had iets kunnen denken in de trant van ‘ze zouden eens moeten weten’, maar dat stadium ben ik voorbij.’

Eetstoornis, paniekaanvallen en depressiviteit

Haar eetstoornis ontstond toen ze tijdens haar studie Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam op zichzelf ging wonen. ‘Mijn eetstoornis heeft alles van me afgepakt,’ schrijft Amber in haar boek. ‘Ik heb me door paniekaanvallen geworsteld totdat ik niet meer kon. Ik was eenzaam en depressief – en deed daar niets tegen.’ Zelfs een opname in het Centrum voor Eetstoornissen bood geen soelaas. Amber vond het niet prettig om tussen lotgenoten aan haar herstel te werken. Ze verliet de kliniek. ‘Ik koos ervoor de verantwoordelijkheid te nemen.’ En zo slaagde Amber er uiteindelijk in haar eetstoornis te overwinnen.

Beeld: Brunopress

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 36 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.