Na het overlijden van haar man Harald is er nog slechts één man in het leven van actrice Loes Luca: haar adoptiezoon Art-Jan de Vries, van wiens bestaan slechts weinigen wisten.

Hoe ouder Loes Luca wordt, hoe dankbaarder de 64-jarige actrice is voor de aanwezigheid van adoptiezoon Art-Jan de Vries (40) in haar leven. Zeker na het overlijden van haar man Harald van der Lubbe, in 2008, en de verhuizing van haar dochter Nina (30) naar Engeland, is het voor Loes fijn dat er nog iemand in haar buurt is die een oogje in het zeil houdt. ‘Mijn man en ik hebben Art-Jan achttien jaar geleden geadopteerd,’ legt Loes in gesprek met Story uit. ‘Niet op papier, maar in ons hart. We hebben hem leren kennen op theaterfestival De Parade, daar was hij ober aan onze stamtafel. Dan spreek je elkaar dagelijks, de hele zomer. Al vrij snel kwamen we erachter dat Art-Jan wel wat liefde kon gebruiken. Art-Jan had geen moeder meer, die was overleden, en kon toentertijd niet zo goed met z’n vader opschieten. Dus hij kon op dat moment wel een vader en moeder gebruiken: nou, dat wilden Harald en ik graag voor hem zijn!’

Tweede vader

Intussen is Art-Jan nog altijd kind aan huis bij Loes in Rotterdam. Aan de keukentafel halen ze regelmatig herinneringen op aan Harald, die tien jaar geleden zo plotseling overleed. Hoewel de klap voor Loes, Nina en de kinderen van Harald, dochter Tessa (38) en de tweeling Boris en Jim (35), het hardst aankwam, was het ook voor Art-Jan verdrietig om afscheid te moeten nemen van zijn tweede vader. ‘Art-Jan had een heel goede band met Harald en heeft echt volop meegedraaid in ons gezin. Nu nog steeds trouwens,’ merkt Loes op. ‘Hij krijgt altijd, als hij is blijven eten, de kliekjes mee naar huis. Art-Jan heeft zelfs een sleutel van mijn woning en zal nooit meer uit mijn leven verdwijnen. Ik beschouw hem als mijn bloedeigen zoon!’ Het is geen toeval dat Loes zo dol is op Art-Jan. De twee delen hun passie voor acteren en alles wat daarbij komt kijken. Zo verdient Art-Jan zijn geld als theatermaker, acteur en presentator en staat hij dan ook geregeld samen met Loes op het podium.

Article continues after the ad

Lees het hele artikel in Story 5. Deze editie ligt nu in de winkel.

Beeld: Peter Smulders