Het scheelde niet veel of actrice Loes Luca was ten onder gegaan aan de mantelzorg voor haar dementerende moeder. Intussen woont de 85-jarige mamma van Loes in een verzorgingshuis, al weet ze af en toe te ontsnappen.

Dat Loes Luca de laatste twee jaar een stuk minder vaak te zien is in films, tv-series en theatervoorstellingen, heeft niets te maken met haar leeftijd. De 66-jarige actrice is immers nog uiterst fit en vitaal. Dat kan echter niet gezegd worden over haar inmiddels 85-jarige moeder. ‘Sinds februari zit ze in een verzorgingstehuis,’ vertelt Loes in Saar Magazine. ‘Daarvoor woonde ze bijna twintig jaar hier om de hoek, ik had een huis voor haar gescoord.

Article continues after the ad

Mantelzorg

De laatste twee jaar kon ze echt niet meer voor zichzelf zorgen. Toen heb ik dag in dag uit voor haar gemantelzorgd.’ Volgens Loes had die periode niet veel langer moeten duren. ‘Als ze niet naar dat verzorgingstehuis was gegaan, hadden ze mij kunnen opnemen in een gekkenhuis. Ik wilde graag dat ze hier om de hoek dood zou gaan, in haar eigen huis. Ik heb ook te lang geprobeerd haar thuis te houden, met hulp van de Thuiszorg. Twee keer per week kwam er iemand koken, maar dat vond ze niet fijn. Ze wilde dat ik het deed, of nog liever dat ze het zelf deed. Elke dag vergat ze dat ze dat niet meer kan, maar ze deed wel navenant boodschappen. Alles waar een bonussticker op zat, kocht ze. De ijskast lag vol kipfilets, kilo’s gehakt, rollades, groentes. En alles bedierf. Afijn, dat is niet meer. Al gaat ze nog wel boodschappen doen als ze ‘m weet te smeren. Wijn kopen en nieuwe oorbellen. Tot ze onderschept wordt door het verpleegkundig personeel.’ 

Beeld: ANP

Dit artikel komt uit de Story. Editie 44 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.