Nooit had Linda van Dyck gedacht dat ze op haar 69e als een gescheiden vrouw door het leven zou gaan. Maar na 27 jaar strandde vorig jaar haar huwelijk met Jaap, een man die nooit iets met haar vak te maken wilde hebben. Langzaam maar zeker probeert ze het leven weer op te pakken. Maar dat valt haar zwaar. 

De scheiding van Linda van Dyck en haar tien jaar jongere echtgenoot Jaap Nolst Trenité kwam vorig jaar rond deze tijd volkomen onverwacht. Na 27 jaar samenzijn besloten de twee uit elkaar te gaan. De 69-jarige actrice wilde er niets over zeggen, behalve dat het nieuws klopte. ‘We staan op goede voet, maar zijn inderdaad niet meer samen.’ Voor de actrice moet dit een hard gelag zijn. Zij dacht altijd in Jaap de liefde van haar leven te hebben gevonden. En dat terwijl ze tot vlak voor haar veertigste weinig vertrouwen had in de liefde. ‘Over mannen heb ik heel lang het gevoel gehad: ze zijn leuk, maar ook inwisselbaar,’ vertelde ze eerder in het tijdschrift Jan.

Huwelijken
‘Mijn moeder is een paar keer getrouwd geweest. Ze verliet mijn biologische vader toen ik dertien maanden oud was en hertrouwde twee keer. Hij is daarna ook nog, weet ik hoe vaak, hertrouwd. De liefde tussen man en vrouw die ik als voorbeeld kreeg, was niet een eeuwige en vanzelfsprekende liefde.’ Vlak na het overlijden van haar moeder ontmoette ze echter Jaap. ‘Ik was toen 39. Het was zomer 1988, de avond dat we het EK hadden gewonnen en heel Amsterdam stond op zijn kop. In café De Pels stapte hij op me af. Later vertelde hij dat ik al heel lang in zijn hoofd zat.’ In 1989 vertrokken ze naar Parijs, waar ze in het geheim trouwden. Twee weken later bleek dat Linda in verwachting was van haar zoon Jamie (27). 

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 48 ligt nu in de winkel.

Beeld ANP