Liesbeth List neemt vandaag in Amsterdam-Noord het eerste exemplaar van een boek over haar leven in ontvangst. De bekendste chansonnière van Nederland krijgt de biografie uit handen van oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen.

Dementie

De presentatie van het boek van Dave Boomkens is een van de zeldzame publieke optredens van List. De 75-jarige zangeres en actrice kondigde deze zomer haar afscheid van de spotlights aan, omdat ze lijdt aan een vorm van dementie als gevolg van een auto-ongeluk. Boomkens tekende Lists leven op in 'Liesbeth List. De dochter van de vuurtorenwachter'. De ondertitel verwijst naar vuurtorenwachter Jaap List, die haar samen met zijn vrouw Marie op zevenjarige leeftijd adopteerde.

Zelfmoord

List had toen al veel zwaars achter de kiezen. Haar moeder pleegde na haar bevrijding uit een jappenkamp in Nederlands-Indië zelfmoord en haar vader vertrok zonder haar naar Zuid-Afrika. "Het is alsof ik niet geboren ben, maar opgericht, want ik weet niet wie mijn ouders zijn", schreef List in een van de brieven die in de biografie zijn verwerkt. Desondanks gaat het leven haar naar eigen zeggen gemakkelijk af, vooral nadat ze naar Amsterdam is verhuisd. "Zonder dat ik erom vroeg, kreeg ik van alles in m’n schoot geworpen. Het gebeurde gewoon", omschrijft ze haar eerste stappen in de showbizz. Het duurde in de hoofdstad dan ook niet lang voordat ze met Ramses Shaffy en zijn theatershow Shaffy Chantant doorbrak als zangeres.

Bewonderaars

In haar hoogtijdagen als vertolkster van het Nederlandse lied had ze veel beroemde bewonderaars, onder wie Jacques Brel en Mikis Theodorakis. Ook nadat chansons uit de mode waren geraakt, vergaten mensen List niet. Haar succes als hoofdrolspeelster in de musical Piaf, over chansonnière Edith Piaf, in 1999 is daar bewijs van.

Bijzondere locatie

De boekpresentatie van mandagavond is naar verwachting minder uitbundig. In een select gezelschap neemt ze het boek in ontvangst in Amsterdam-Noord, in restaurant Hotel de Goudfazant. De keuze voor die locatie is bijzonder, want ruim drie jaar geleden nam ze er definitief afscheid van haar overleden echtgenoot Robert Braaksma.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale herfst-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: Peter Smulders | ANP

Xess Xava is pas twee jaar, maar nu al een ware Casanova. Het zoontje van Wesley en Yolanthe heeft een kusje gehad van een 7-jarig meisje. 

Eerste kus

De kleine Xess valt in de smaak bij de meiden. Yolanthe deelt een mierzoet kiekje van haar zoon die net een kus heeft gehad van een meisje. "Een 7-jarig meisje kwam naar hem toe en vroeg om een zoen... Kijk hoe blij hij is," schrijft de voetbalvrouw. Yolanthe's volgers smelten bij de foto. "Klein hartenbrekertje wordt het," schrijft een fan. 

Beeld: Edwin Smulders

Een jaar geleden heeft Gordon zijn levensstijl omgegooid. De presentator eet gezond en staat regelmatig in de sportschool, en dat werpt nu zijn vruchten af. Gordon deelt een foto van zijn nieuwe, afgetrainde lijf. 

Respect

Ondanks een heftige liefdesbreuk, werkt Gordon zich nog steeds in het zweet in de sportschool. De BN'er is in een jaar tijd 16 kilo kwijt. Hij heeft zijn streefgewicht nog niet behaald, Gordon wil nog vijf kilo afvallen. "We zijn op de goede weg," schrijft hij bij het kiekje van zijn afgetrainde lijf. Het regent complimenten onder de foto. "Wat ontzettend goed Gordon, respect," reageert een volger.

Fotoshop?

Toch vermoeden een aantal mensen dat er fotoshop in het spel is. Oplettende kijkers zien dat de spiegels en vloer meebuigen met Gordons lichaam. Dit zou erop wijzen dat de BN'er zijn lichaam met een fotobewerking-app smaller heeft gemaakt.

 

We zijn op de goede weg 😂😂😂😂 #fitop50 #nogevendoortrainen #gebogenmaarnooitgebroken

Een bericht gedeeld door gordonheuckeroth (@gordonheuckeroth) op

Beeld: Edwin Smulders