In de recent verschenen biografie van Lenie ’t Hart doet de zeehondenverzorgster een boekje open over haar ex-man en veroordeelde kindermisbruiker Karst van der M.

Voor zeehondenverzorgster Lenie ’t Hart kwam het niet als een verrassing dat haar toenmalige man Karst van der M. in november 2017 publiekelijk werd ontmaskerd als kindermisbruiker. Uit een publicatie in de landelijke media bleek dat Karst zich in de jaren tachtig en negentig in zijn rol als regisseur van kinderfilms schuldig had gemaakt aan kindermisbruik, maar dat zijn naam destijds vakkundig buiten de publiciteit werd gehouden.

Article continues after the ad

Huwelijk

Lenie en Karst leerden elkaar in 1988 kennen toen ze beiden actief waren als jurylid bij een kindercircus. Op dat moment wist Lenie nog niets van het inktzwarte verleden van Karst. Dat kwam pas in 1989, toen hij werd gearresteerd nadat de ouders van drie van zijn slachtoffers aangifte tegen hem hadden gedaan. Desondanks besloot Lenie om Karst niet te laten vallen. Sterker nog, op 19 juni 1990 stapten Lenie en Karst in het huwelijksbootje. Dat gebeurde niet direct uit liefde, zo blijkt uit Lenie’s biografie Zo onafhankelijk als een zeehond: het leven van Lenie ’t Hart, geschreven door Nina van den Broek: ‘Ze was zelfs zó loyaal dat ze besloot met hem te trouwen. Dat zou de kans vergroten dat het geen onvoorwaardelijke straf zou worden, maar in plaats daarvan een voorwaardelijke.’ Karst kreeg later dat jaar inderdaad een voorwaardelijke gevangenisstraf van zeven maanden opgelegd. 

Nieuw leven

Op het zeehondencentrum in het Groningse Pieterburen kon Karst na zijn veroordeling dankzij Lenie een nieuw leven beginnen. ‘Karst had zijn straf gehad, de zaak was afgedaan. Hij wist dat hij fout was geweest en hij ging in therapie. Hij kwam bij me wonen, op één voorwaarde: ik zou hem eruit zetten als het weer gebeurde. Maar ik geloofde erin dat hij niet opnieuw de fout in zou gaan.’ . 

Peuterspeelzaal

Toen er in december 2017 een vernietigend artikel in Nieuwe Revu verscheen, bleek dat het kindermisbruik van Karst vele malen ernstiger was dan hij Lenie had verteld. Waar Karst in 1990 werd veroordeeld voor het misbruiken van drie jonge kinderen, bleek hij in werkelijkheid tientallen kinderen op seksuele wijze te hebben misbruikt. Het misbruik vond ook plaats in het zeehondencentrum in Pieterburen, waar geregeld kinderen logeerden. 

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 47 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.