Lee Towers blikt in het programma Recht van Spreken terug op zijn carrière en leven. Over welke keuzes is hij tevreden en wat had hij liever anders gedaan?

Zanger Leen Huijzer alias Lee Towers is inmiddels 72 jaar oud, maar peinst niet over stoppen. “Ik heb van mijn hobby mijn werk en mijn droom kunnen maken”, aldus Lee in het MAX-programma Recht van Spreken. Leen brak in 1975 door toen presentator Willem Duys hem toevallig op de radio hoorde. Als gevolg daarop nodigde Duys hem uit voor zijn televisieprogramma. Leen was tot die tijd onderhoudsbankwerker in Bolnes, onder de rook van Rotterdam.

Article continues after the ad

Groot artiest

Een stormachtige carrière volgde. Lee Towers wist vanaf 1984 vijftig keer Ahoy vol te krijgen. “Ik werd voor achterlijk versleten. Mensen zeiden: hij denkt zeker dat ie in Amerika is, maar ik dacht: in elk zichzelf respecterend land treden grote artiesten in grote concertzalen op. Alleen in Nederland zou dat niet kunnen?”

Arme jeugd

Hij groeide op in arm, streng religieus gezin in Bolnes. “We hebben geleerd thuis te overleven. Als de kinderbijslag binnenkwam, dan werd de bakker, de groenteboer en de slager afbetaald”. Met veel doorzettingsvermogen – “believe in your dreams”- wist Lee Towers het tot een groot Nederlands zanger te schoppen.

Recht van Spreken met Lee Towers wordt uitgezonden op 7 januari om 21.10 uur op NPO 2. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders