Voor het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam staat vrijdagochtend al een lange rij met mensen die afscheid komen nemen van burgemeester Eberhard van der Laan. Sinds 10.00 uur kunnen ze naar binnen om hem een laatste groet te brengen. Het college liep als eerste langs de kist, die omringd is met tientallen boeketten.

Aan het Concertgebouw hangen twee Amsterdamse vlaggen halfstok. Op een lichtbak staat 'Zorg goed voor de stad en voor elkaar. Eberhard van der Laan 1955-2017'. Deze woorden schreef hij in zijn laatste brief aan de Amsterdammers, waarin hij bekendmaakte dat hij zijn taken had neergelegd. Van der Laan stierf vorige week donderdag op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

De eikenhouten kist, gemaakt van bomen uit het Vondelpark, met het lichaam van de burgemeester kwam tegen 08.30 uur aan. Op de kist staan aan de voorkant de drie kruisen van het wapen van Amsterdam. Ervoor staat een krans van de koning en koningin, van wie even verderop ook een boeket op persoonlijke titel ligt. In het Concertgebouw, dat tot 20.00 uur toegankelijk is, hangen foto's van de burgemeester.

Article continues after the ad

Een van de eersten in de rij was Jules Oosterwegel. ,,Ik ben hier om persoonlijk afscheid te nemen van Eberhard en als morele steun voor zijn familie. Het is nu echt definitief.'' Ook acteur Jeroen Krabbé kwam een laatste groet brengen. ,,Ik ben uitgenodigd voor morgen, maar ik moet naar het buitenland. Ik vind het zo verschrikkelijk dat ie weg is en wilde nog een keer langsgaan.''

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders