Dat acterende zusjes Carice (43) en Jelka van Houten (41) met weinig plezier terugkijken op hun jeugd heeft alles te maken met het drankprobleem van hun vader Theodore.

‘Mijn vader was een zware alcoholist,’ vertelt Jelka in de podcast Woeste Meuk van schrijver Nico Dijkshoorn en muzikant Tim Knol. ‘Hij had goede dagen en slechte dagen.’ Na de scheiding van hun ouders werd het niet veel beter: er kwam een kwaadaardige stiefvader in het leven van Carice en Jelka. ‘Hij kon agressief zijn,’ vertelde Jelka eerder in de Volkskrant. ‘Als ik iets fout had gedaan, moest ik onder de koude douche. Hij kon hard schreeuwen of borden naar je hoofd gooien die je dan moest zien te ontwijken.’ Omdat Carice en Jelka destijds de steun van hun biologische vader moesten missen, zochten ze die bij elkaar.

Article continues after the ad

Theodore

Ondanks zijn afwezigheid lieten de zussen hun vader nooit vallen. Toen Theodore in 2016 overleed aan de gevolgen van kanker was Carice net in verwachting. Jelka had enkele maanden eerder haar debuutalbum Hard place for a dreamer gelanceerd. Het deed haar goed te ontdekken dat Theodore haar muziek nog had meegekregen. ‘Ik was wel ontroerd nadat hij dood was en zag dat hij mijn album in zijn cd-speler had zitten,’ zegt Jelka in de podcast Woeste Meuk. ‘Dat had ik niet verwacht. Dat was het bewijs dat hij hem in ieder geval had gehoord.’ De uitvaart van hun vader verliep niet zoals Carice en Jelka in eerste instantie voor ogen hadden. ‘Het was een hele gekke begrafenis. Hij wilde zijn lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, maar daar was hij totaal voor afgekeurd. Dus dat kon niet. Hij zei: Zet dan maar gewoon een Laurel en Hardy-film op. Dus dat hebben we gedaan. We waren met z’n zessen en zijn daarna naar restaurant ’t Zwaantje in Amsterdam gegaan. Daar heb ik op de biljarttafel nog wel iets gezegd.’

Beeld: Peter Smulders

Dit artikel komt uit Story. Editie 12 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.