De kwalijke zaak rond voormalig Transavia-vlieger Julio Poch hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van koningin Máxima. Dit vanwege nieuwe ophef rond haar vader Jorge. Nu blijkt een ‘kroongetuige’ in de zaak, onverwacht, overleden...

De bizarre rechtsgang rond de voormalige Transavia-vlieger Julio Poch – die acht jaar (!) volkomen onschuldig in voorarrest vastzat in Argentinië – heeft er een pikzwart hoofdstuk bij gekregen. Er wordt gedacht dat de Nederlandse Staat onrechtmatig zou hebben gehandeld bij de arrestatie van Poch, tijdens zijn laatste vlucht voor zijn pensioen op het vliegveld van het Spaanse Valencia. Gezagvoerder Poch, die de vlucht uitvoerde met zijn zoon die ook piloot is, werd ten onrechte gearresteerd op verdenking van misdaden onder het horrorregime van dictator Jorge Videla in Argentinië. De Nederlandse staat werkte eraan mee dat Poch speciaal in Spanje kon worden gearresteerd. Als Poch namelijk in Nederland zou zijn opgepakt en berecht, had de vraag kunnen rijzen: als Poch hier verantwoording moet afleggen, waarom was Máxima’s vader dan wél altijd welkom in Nederland? Zorreguieta diende immers als staatssecretaris en minister onder Videla! Werd Julio hier soms met rust gelaten om de discussie rond Máxima’s vader niet opnieuw te laten oplaaien? Die vraag werd in 2007 voor het eerst gesteld in Vrij Nederland. Er brak paniek uit en er werd een list bedacht om Poch alsnog te kunnen oppakken.

Article continues after the ad

Arrestatie

Door een arrestatie in Spanje werd het een zaak van dat land en kon de Nederlandse staat claimen: dit is aan Spanje, niet aan ons. Meerdere mensen verklaarden dat dit alles inderdaad gebeurde om Jorge Zorreguieta uit de wind te houden. Eén van hen was voormalig Transavia-directeur Michiel Meijer. Hij verklaarde onder ede dat een officier van Justitie hem had toevertrouwd ‘dat er in die zaak van Poch hogere belangen dienden en dat die te maken hadden met Zorreguieta en het koningshuis.’ Nu blijkt diezelfde Michiel Meijer kortgeleden, op pas 59-jarige leeftijd, onverwacht te zijn overleden. Een drama voor zijn familie en dierbaren en een tegenvaller voor advocatenechtpaar Knoops, dat de procedure voor Poch voert. Het is nu nog maar de vraag of de gesuggereerde betrokkenheid van ons koningshuis bij het gevangen zetten van Poch ooit nog zal worden onderzocht. 

Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.