Alberto Stegeman, die voor zijn programma Undercover in Nederland op een kazerne in  Oldebroek een nepbom in de eetzaal achterliet, moet zich vandaag verantwoorden voor de rechter.

Eerder wilde het OM Stegeman vervolgen voor twee punten: het achterlaten van de nepbom, en het betreden van een legerplaats zonder toestemming. Het laatste punt heeft het OM laten vallen omdat het openbaar maken van de fouten in de beveiliging van de kazerne het ‘algemeen belang dient’. Dat geldt echter niet voor het achterlaten van de nepbom. Volgens het OM is Stegeman hiermee "over de grens van de journalistieke exceptie gegaan".

Article continues after the ad

Geen zorgen

"Het was onze derde reportage over de misstanden bij Defensie", vertelde de Stegemans in mei afgelopen jaar in gesprek met RTL Boulevard. "Het was een vergaande actie, maar we vonden het nodig om Defensie en de autoriteiten wakker te schudden. Enerzijds omdat je een bom kunt plaatsen zonder tegengehouden te worden, anderzijds omdat ze een week na het plaatsen nog steeds niet wisten wie ervoor verantwoordelijk was."

 

Bassie & Adriaan-bom

De presentator zei vandaag voor de rechter dat een "echte nepbom er heel anders uit zou zien". "Het is een Bassie en Adriaan-knutselwerk". Hij stelde dat hij niet te ver ging en dat zijn actie 'absoluut binnen de grenzen van het betamelijke ligt'. De presentator vertelde dat het koffertje papieren, een telefoon, 32 schroeven, klei in een bakje (dat de nepbom moet voorstellen), foto's met zijn gezicht, dat van minister Ank Bijleveld (Defensie) en een kaartje met zijn telefoonnummer bevatte. Het was zijn doel om de beveiliging van de legerplaats te testen en hij wilde kijken tot waar hij de koffer kon brengen. Hij en de chauffeur die hem begeleidde waren verkleed.

Voor het OM toont het juist de aanwezigheid van de schroeven (die wijzen op een fragmentatiebom) aan dat Stegeman wel degelijk de indruk van een bom wilde wekken.

Celstraf?

In november 2018 werd Stegeman al als verdachte gehoord over deze zaak. Toen was al bekend dat hij, indien hij wordt veroordeeld, een maximale gevangenisstraf van vier jaar kan krijgen.

Bron: Nu.nl |  Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.