Na de dood van zijn vrouw Mieke werd Peter Koelewijn verliefd op de zeventien jaar jongere Els. De 79-jarige zanger heeft het altijd bijzonder gevonden dat hij op zijn ‘ouwe dag’ nog een keer verliefd mocht worden. Ook een andere, lang gekoesterde wens kwam uit: hij mocht een lintje in ontvangst nemen. 

Met tranen in zijn ogen nam Peter Koelewijn vorige week de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes in ontvangst. Het had koning Willem-Alexander behaagd om de zanger de hoogste onderscheiding te geven. ‘Een ander geeft hier misschien niet zoveel om, maar dit betekent enorm veel voor me,’ vertelt Peter aan Story.

Misdrijf

‘Behalve dat de majesteit het mij gunt, is het ook een teken van waardering voor alles wat ik gedaan heb. En eerlijk gezegd dacht ik niet dat dit voor mij was weggelegd. Twaalf, dertien jaar geleden heeft Frits Spits zich er enorm hard voor gemaakt dat ik een koninklijke onderscheiding zou krijgen. Alles leek rond, toen bleek dat ik een veroordeling wegens rijden onder invloed had. In 1999 was ik door de politie van de weg gehaald en de hoeveelheid alcohol in mijn bloed was zo hoog dat het als een misdrijf werd gezien. Daardoor kreeg ik geen lintje. Dat heb ik altijd heel erg gevonden. Het was stom dat ik met te veel drank op toch was gaan rijden. Dat heb ik sindsdien ook nooit meer gedaan.

Vergeven

Ik dacht dat ik mijn kans op een lintje voorgoed had verspeeld.’ Jaren later blijkt de majesteit Peter zijn zonde te hebben vergeven. Tjerk Lammers, de autobiograaf en goede vriend van Peter Koelewijn, is een van de aanvragers van deze koninklijke onderscheiding. Hij vertelt aan Story: ‘Het blijkt dat dit misdrijf is verjaard waardoor Peter toch een lintje kon krijgen. En laten we eerlijk zijn, een echte rocker als Peter moet toch wat op zijn geweten hebben? In onze aanvraag schreven we dat Peter wel vier lintjes verdiende. Kennelijk is dat zo opgevat dat ze Peter Officier hebben gemaakt. Veel hoger kun je niet krijgen. En Peter verdient dit. Het is zestig jaar geleden dat hij met zijn band The Rockets begon en daarnaast heeft hij ontzettend veel voor de Nederlandse popmuziek betekend.’

Article continues after the ad

Verliefd

Peter trok in de feestvreugde direct zijn echtgenote Els, met wie hij twee jaar geleden in het geheim trouwde, naar voren. Zij is de belangrijkste persoon in zijn leven. ‘Na de dood van mijn vrouw Mieke was ik heel lang verdrietig. Els, die al jaren een goede huisvriendin was, steunde mij enorm. En ineens ging ik haar met andere ogen zien. Ik zag een prachtige vrouw. Vanbinnen en vanbuiten. Els was sindsdien constant in mijn gedachten. Dan besef je dat je verliefd bent.’ 

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 3 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.