Het voorarrest van Keith Bakker wegens seksueel misbruik is vrijdag na een pro-formazitting verlengd. Bakker vroeg zijn advocaat om niet te pleiten om het voorarrest stop te zetten. De 59-jarige verslavingsdeskundige zit sinds oktober vast op verdenking van seksueel misbruik van zijn ex-vriendin, die achttien was toen ze in 2017 een relatie kregen.

'Hij wil dit achter de rug hebben en dan kijken welke procedures we dienen op te starten', zegt zijn advocaat volgens RTL Boulevard. Het Openbaar Ministerie gaat Bakker vervolgen voor overtreding van beroepsverbod, zo werd vrijdag duidelijk. Dit werd hem eerder al opgelegd.

Article continues after the ad

Verbod

Hij mocht zich namelijk tien jaar lang niet meer bezighouden met hulpverlening in de gezondheidszorg of maatschappelijke zorg. Hierbij werd een verbod opgelegd van motivational coaching en één-op-één-gesprekken, zowel met vrouwen als met mannen. Hij zou hiermee zes slachtoffers hebben gemaakt. Het gaat volgens het OM om één minderjarig meisje en vijf meerderjarige mannen. Er is een dossier opgesteld over het overtreden van het beroepsverbod, waar de rechter-commissaris onderzoek naar zal doen.

Ontnemingsvordering

Ook komt er van het OM een ontnemingsvordering van 104.250 euro. Dit bedrag kan worden gevorderd wanneer de verdachte geld heeft verdiend met het plegen van strafbare feiten. Het is de bedoeling dat de volgende zitting op 20 mei plaatsvindt, maar wegens het coronavirus is het nog onduidelijk of dit door kan gaan. Bakker zal in elk geval tot deze tijd vastzitten.

Uitgesteld

In januari werd het voorarrest van Bakker, bekend van de televisieprogramma's Spuiten en Slikken en Family Matters, verlengd. Vrijdag zou een inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden maar dit werd vanwege de situatie rondom het coronavirus omgezet in een pro-formazitting over het voorarrest. Bakker was zelf niet bij de zitting aanwezig.

Teleurstelling

Dinsdag liet Bakkers advocaat zijn teleurstelling blijken over het niet doorgang vinden van de inhoudelijke behandeling van diens zaak, waarop hij zich had voorbereid. Advocaat Patrick van der Meij vermoedde dat het ontbreken van inhoudelijke behandeling van de zaak van Bakker zou uitdraaien op verlenging van diens voorarrest.

Niets verkeerd

In 2012 werd Bakker veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en een beroepsverbod van tien jaar wegens seksueel misbruik van enkele ex-cliënten die hij in zijn kliniek behandelde voor hun eetstoornis. 'Ik snap ook wel dat ik de schijn tegen heb. Maar ik heb echt niets verkeerds gedaan', zij hij voordat hij zich in de nu lopende zaak meldde bij de politie.

Door: Nu.nl | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.