Een week voordat Jules Deelder overleed, werd de laatste hand gelegd aan De zin van het leven ben je zelf. In dit boek over Deelders leven komt de liefde voor zijn verloofde Annemarie en hun dochter Ari duidelijk naar voren. En dat terwijl Jules eigenlijk helemaal geen kind wilde.

Vijfenveertig jaar lang was Jules Deelder samen met zijn verloofde Annemarie Fok. In een interview met het AD vertelde hij eerder: ‘Ik wist dat zij de ware was op het moment dat ze de kamer binnenliep. Pats, boem. Nee, zelfs nog voor dat moment wist ik dat zij het was op wie ik wachtte. Ik heb nooit uitgesloten dat er nog een keer zo iemand voorbij zou komen, maar dat is nooit gebeurd.’ Hij verloofde zich met Annemarie, maar ze trouwden nooit. Hij noemde haar zijn eeuwige verloofde.

Article continues after the ad

‘Vaderschap is meesterschap’

Jules hield zielsveel van Roselie, maar in 1970 voorspelde hij al wel hun breuk. Hij schreef voor haar de tekst: Je hebt me aan de dijk gezet. Twee jaar later verliet Roselie Jules voor Thijs van Leer, die ze bij zijn muziekgezelschap Popera had leren kennen, om niet lang daarna met hem te trouwen. Nadat Jules in 1974 als een blok was gevallen voor Annemarie Fok, werd ze zijn verloofde. Dat er niet getrouwd werd, vond ze niet vervelend. Wel had ze een andere grote wens: moeder worden. Maar aan een kind had Jules nooit gedacht. ‘Aanvankelijk wilde Deelder daar echt niet aan beginnen, vertelde zijn dochter Ari in 2013 aan TV Rijnmond, maar Fok veranderde niet van gedachten. Deelder moest dus wel overstag. Je moest wel, anders kon je net zo goed uit elkaar gaan.’ Na de geboorte van Ari, in 1985, ontdekte Jules dat het vaderschap hem lag. ‘Vaderschap is meesterschap, concludeerde Deelder dan ook in het Rotterdams Dagblad. Je denkt dat een kind je iets kan ontnemen, je vrijheid. Maar ik heb ontdekt dat je van een kind niks hebt te vrezen. Alles wat je geeft staat in verhouding tot wat je terugkrijgt.'

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 08 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.