Jörgen Raymann geloofde een tijd lang dat hij onoverwinnelijk was. Zijn theatershows en tv-programma's waren een succes en het geld stroomde binnen. "Het moest een keer misgaan", zo kijkt de cabaretier en presentator terug in het AD. "Ik dacht dat ik onmisbaar was en werd een arrogante lul. Dat komt voor een groot deel door die bekendheid, ja. Als de zalen standaard vol zitten en je telkens weer hoort hoe fantastisch je bent, ga je het geloven."

 

Begin vorig jaar ging het mis. Hij raakte zijn programma kwijt en nieuwe ideeën werden door de NPO afgekeurd. "Het werd ineens heel stil en ik raakte goed in paniek", aldus Raymann, bij wie vervolgens 'een investering' verkeerd uitpakte. "Ineens, bam, stond ik een half miljoen euro in de min. Alles geboren uit simpele hoogmoed. Ik weet nog dat ik zo trots was als een aap met zeven lullen toen ik ooit een Porsche kocht, maar dat ik ook door de grond zakte toen ik hem vorig jaar moest verkopen."

Article continues after the ad

 

Tumor

De ontdekking van een tumor op zijn testikel vormde de ommekeer. "Toen na een paar weken duidelijk werd dat het goedaardig was en kon worden verwijderd, gingen even alle sluizen open en heb ik gejankt als een kind. Ik veranderde van megalomaan naar nederig."

In zijn boek Raymann zoekt raad is de presentator openhartig over zijn eigen arrogantie. Zelf is hij inmiddels opgeklommen uit het dal. "Alles loopt weer", aldus Raymann. "Ik ben nu meer een zelfbewuste lul."

 

Beeld: Peter Smulders | Bron: ANP