Oud-wielerprof Joop Zoetemelk (73) hoopt nog héél lang van het leven te mogen genieten. Zeker nu hij - na een dramatisch huwelijk - zo gelukkig is met Dany, van wie hij zich ook ná de dood niet wil laten scheiden.

Deze zomer is het veertig jaar geleden dat Joop Zoetemelk de Tour de France won. Een mooie gelegenheid om hem in het zonnetje te zetten. Dát was ook de bedoeling, vertelt Joop in Plus Magazine. ‘Maar die dingen gaan vanwege de coronacrisis allemaal niet door. De theatershow zal wel worden verzet naar volgend jaar,’ zegt Joop, die vindt dat hij kan terugkijken op een prachtig werkleven – óók na zij wielerperiode.

Article continues after the ad

Mooie dingen

‘Jan Raas, mijn laatste ploegleider, vroeg of ik public relations wilde gaan doen: gewoon met gasten naar de Ronde van Normandië, naar Parijs-Nice, de Vierdaagse van Duinkerken, wedstrijdjes die ik kende, omdat ik ze vroeger zelf gereden had. Naar de Tour en de klassiekers, waar alle media zijn en veel spanning heerst, hoefde ik niet meer. En later heb ik van alles gedaan: relatiemarketing, public relations, ploegleider. Alleen maar dingen die ik mooi vond.’

Horrorhuwelijk

Veel minder mooi verliep Joops privéleven. Een jaar nadat hij vanuit het amateurcircuit profwielrenner was geworden, trouwde Joop in 1971 met Françoise Duchaussoy, een Française. Zij vestigden zich in de Franse plaats Germigny-l’Évêque, waar zoon Karl en dochter Laetitia werden geboren. Joop en Françoise hadden het goed samen, maar dat veranderde naarmate zijn echtgenote steeds meer ging drinken. In de biografie Joop Zoetemelk – Een open boek (2011) wordt duidelijk dat Joop – na fijne beginjaren – een horrorhuwelijk had vanwege het alcoholprobleem van Françoise.

Ik heb daarna mijn leven opnieuw opgebouwd.’ Sámen met de Franse Dany Pouille, met wie hij samenwoont. ‘Ik ben een gelukkig mens, mijn leven is weer helemaal pico bello geworden. Zeker met Dany, mijn tweede vrouw,’ vertelt Joop, die geniet van zijn seniorenbestaan. 

Rustplaats

Joop merkt wel dat hij ouder wordt. ‘In december word ik 74. En ja, elk jaar moet je toch weer een beetje inleveren.’ Met de dood is Joop nog niet bezig. ‘Maar de plaats waar ik tegen die tijd kom te ‘wonen’ is al bekend; dat heb ik allemaal al geregeld.’ Joop heeft ook laten vastleggen dat hij met Dany in één graf komt te liggen. ‘We hebben een dubbele plaats op het kerkhof, hier in het dorp. Je weet nu alleen nog niet wie onder en wie boven komt te liggen,’ grapt Joop, voor wie het een bijzonder fijne gedachte is dat hij écht voor altijd met zijn Dany zal samenblijven.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 28 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.