Wat ooit begonnen is als een geintje is uitgegroeid tot een van de langstlopende concertseries ter wereld. De Toppers vullen dit weekeinde voor het vijftiende jaar op rij de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit doen het stadion dit keer twee keer aan en naderen daarmee de vijftig ArenA-shows.

"Het is een soort jongensboek waarin elke dag weer een nieuwe pagina wordt bijgeschreven", vertelt 'opper-Topper' René, die als enige alle vijftien edities meemaakte, voor de camera van het ANP. "Ik vind dat wel briljant, wat er allemaal gebeurt. En wat het leukste is: het blijft ook heel erg leuk. Het is elk jaar weer een feest."

Ook dit jaar belooft de show weer helemaal over de top te gaan zoals alleen bij de Toppers kan. "Het is voor ieder wat wils", zegt Gerard. "Het is net een soort markt, maar dan een hele chique. Met heel veel kleur en heel veel glitter, heel veel glamour, een prachtig decor en fantastische dansers. En laten we het orkest niet vergeten."

Betaalt leuk

Volgens René wordt er nog ieder jaar aan de show bijgeschaafd. "Na vijftien jaar krijg je het ook steeds meer door. Elke keer weer kunnen we het meer verfijnen", zegt de zanger. Daarbij is het ook fijn dat iedereen inmiddels precies weet wat je aan elkaar hebt. "We beginnen elk jaar ook steeds vroeger. Nu hebben we al ideeën voor volgend jaar als als we de bühne af lopen. Het is gewoon een feest om te kunnen doen." Jeroen voegt toe: "Het is een soort uitje met je vrienden en het betaalt ook nog leuk."

Article continues after the ad

Voor de jubileumeditie is gekeken naar wat het publiek graag wil horen. "Het wordt heel toegankelijk, een soort best-of", aldus Jeroen. "Ik wil niet zeggen dat we een soort oude kliek opwarmen maar het wordt wel een show van het publiek. We hebben gekeken naar openingen, wat vonden ze leuk en prettig. Heel veel mensen willen toch heel veel Nederlandstalig horen en zo hebben we weer een mooie mix gevonden. Het is denk ik een show waar de Toppers-fan echt van gaat zeggen: 'dit is wat voor mij de Toppers moeten zijn'."

Nog vijftien jaar

De Toppers kunnen in ieder geval nog vijftien jaar mee, beaamt het kwartet. "Minimaal", aldus Jan. René, samen met Gerard de oudste, weet dat nog niet. "Ik bedoel 73 is misschien een beetje oud maar een paar jaar gaan wij nog wel door." Gerard: "Sinatra zong ook tot zijn 83e." Het Toppers-feest blijft volgens René sowieso bestaan. "Jan is pas 33. Die kan straks met onze kleinkinderen verder", besluit hij lachend.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders