Misdaadjournalist John van den Heuvel mag vanwege de dreiging van een aanslag door criminelen voorlopig niet meer tijdens de uitzending aanwezig zijn in de studio van het programma RTL Boulevard. Van den Heuvel heeft maandag een bericht daarover van Het Parool bevestigd.

Aanslag

RTL Boulevard wordt uitgezonden vanuit een studio aan het Leidseplein in Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema, de hoofdofficier van justitie en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vinden het risico te groot dat op deze locatie een aanslag op het leven van Van den Heuvel kan worden gepleegd. Het is niet duidelijk waarom de dreiging urgenter is geworden dan voorheen.

Article continues after the ad

Ernstige dreigementen

De misdaadjournalist gaf maandagavond commentaar vanuit een studio in het gebouw van De Telegraaf. Van den Heuvel wordt al sinds december beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Hier is toe besloten omdat vanuit het criminele milieu ernstige dreigementen aan zijn adres waren ontvangen.

No Surrender

Van den Heuvel zelf zegt enorm te balen. “Ik begrijp dat dit de consequentie kan zijn als er bepaalde dreiging is, maar ik vind dit het slechtst denkbare signaal aan het criminele milieu. Dit is precies wat criminele beogen”, stelt hij. “Tot op heden is alles in het werk gesteld om me mijn werk als journalist te laten blijven doen, maar het is jammer dat een belangrijk platform voor mij nu een stuk moeilijker te bereiken valt.” Hij kan niet zeggen hoelang de maatregel zal duren. Van den Heuvel spreekt van een “nederlaag voor degenen die in woord belijden dat journalisten hun werk moeten kunnen doen.” Over de details van de dreiging doet zowel hij als de overheid geen mededelingen. In december deed de journalist aangifte tegen No Surrender omdat hij werd bedreigd, maar het is niet duidelijk of er een verband is tussen die aangifte en de huidige dreiging.

Minister Grapperhaus

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft telefonisch contact gezocht met de misdaadverslaggever. De twee spraken over het besluit van de Amsterdamse driehoek. "Grapperhaus belde me net na de gelijkmaker van Virgil van Dijk", grapte John dinsdag in de radio-uitzending Evers Staat Op van Radio 538. "Ik beloof dat iedereen ermee bezig is, niemand vindt dit leuk." Van den Heuvel blijft zijn bijdrages leveren aan RTL Boulevard via een satellietverbinding. "Ik kan gelukkig mijn werk nog doen, maar het wordt me zo wel moeilijk gemaakt. Ik ben er niet gelukkig om, RTL niet en de journalistenvakbond NVJ ook niet."

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders | (ANP)