John van den Heuvel gaat zich volledig blootgeven tijdens zijn optreden in Zomergasten. Presentatrice Janine Abbring mag hem zondagavond alles vragen, zo vertelt de misdaadjournalist,  of hij ook altijd antwoord zal geven, is een tweede. 

"De redactie heb ik laten weten: ze mag alles vragen, maar ik weet niet of ik overal antwoord op kan geven", zegt John. "Persoonlijke vragen zal ik niet uit de weg gaan. Als je aan zo’n programma deelneemt, ga je je toch meer blootgeven dan tijdens een kort interview bij Pauw."

Veiligheidsmaatregelen

Ieder tv-optreden van John gaat gepaard met een scala aan veiligheidsmaatregelen. Eind 2018 mocht hij zelfs niet meer aanschuiven bij RTL Boulevard, omdat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, politie en justitie het risico op een aanslag bij de studio in de binnenstad te groot achtten. Ook voor de uitzending bij Zomergasten zijn speciale maatregelen getroffen. Inhoudelijk kan John daar niks over zeggen, maar hij "wil best praten over de impact die het heeft" op zijn leven.

Elitair programma

Overigens was het niet vanaf het begin zeker dat John een uitnodiging voor het programma zou accepteren. "Het is natuurlijk eervol om een hele avond tv te mogen samenstellen. Maar ik heb eerst zelfs even getwijfeld", zegt hij. "Zomergasten wordt vaak gezien als een elitair programma. En elitair is nu niet het eerste woord dat in me opkomt als ik aan mezelf denk."

Article continues after the ad

Werk

Toch kan het Nederlandse publiek zondagavond op NPO 2 genieten van een door John samengestelde tv-avond. "Ik zit nu 29 jaar in het vak en het leek me toch wel heel leuk om aan de hand van drieënhalf uur bijzondere fragmenten de kijker iets mee te geven over mijn werk."