Al maanden wordt John van den Heuvel vierentwintig uur per dag beveiligd, omdat er gedreigd is met een aanslag op zijn leven. Het belemmert hem in zijn werkzaamheden voor televisie, maar daarnaast is ook het leven van zijn gezin volledig op zijn kop gezet. ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat mijn vrouw hiermee kan leven...’ 

Het is niet voor het eerst dat John van den Heuvel (56) beveiligd wordt, maar sinds november is de dreiging voor de misdaadverslaggever groter dan ooit. Het is zelfs zo heftig dat hij maandenlang niet bij RTL Boulevard in de studio mocht komen om te praten over de misdaad. Burgemeester Femke Halsema liet weten dat het Amsterdamse Leidseplein niet veilig te krijgen is als hij in de studio zijn opwachting zou maken. Inmiddels verschijnt John onaangekondigd in de televisiestudio, al moet daar wel veel voor worden gedaan. ‘Het is voor iedereen extra werken,’ vertelt John aan Story. ‘Voor mijn beveiligers, voor de televisieproducent, maar het meeste begrip heb ik voor mijn vrouw Mariette en mijn kinderen. Ook hun leven staat op zijn kop. Ik vind het fantastisch hoe Mariette en zij ermee omgaan. Dit is niet het leven waartegen Mariette dertig jaar geleden ‘ja’ zei. Zij was kleuterjuf en ik begon als agent. Je weet dan ook dat dit werk niet altijd makkelijk is, maar je houdt er geen rekening mee dat je maandenlang bedreigd kan worden. Zodanig dat persoonlijke beveiliging een must is.

Het duurt nu al enige tijd en we weten al dat het nog heel lang gaat duren voordat ik weer zonder zorgen en beveiliging over straat kan.’ Toch laat John zich niet gek maken. ‘Ik vind het belangrijk dat we als gezin leuke dingen kunnen blijven doen. We proberen uit elke situatie het beste te halen. Dat geldt voor mij en Mariette, maar ook voor mijn jongens. Dat is te danken aan de beveiligers. Zij stellen mij in staat om de leuke dingen te blijven doen. Etentjes, feestjes, dagjes uit. Weliswaar onder stevige begeleiding. Maar het is niet anders. Het is dus niet zo dat we de hele dag thuis op de bank blijven zitten. En mijn jongens zijn oud genoeg dat ze ook een eigen leven hebben. Wat dat betreft ben ik blij dat we in deze fase zitten en niet dat dit gebeurde toen de kinderen nog klein waren.’ John is dankbaar dat Mariette hem in deze situatie zo blijft steunen. ‘Ik heb nog meer waardering voor haar gekregen dan ik al had.

Dit artikel komt uit Story. Editie 14 ligt nu in de winkel of lees je hier verder via Blendle

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief. 

Beeld: Edwin Smulders