Het zogeheten Geschenkenregister is een overzicht van de geschenken die onze Tweede Kamerleden het afgelopen jaar hebben ontvangen. Zo heeft GroenLinks-boegbeeld Jesse Klaver het afgelopen jaar een verbouwing laten sponsoren en vloog hij daarnaast – in strijd met de opvattingen in zijn partijprogramma – de hele wereld over... 

Dat Alexander Pechtold aan zijn periode in de Tweede Kamer een blijvende herinnering heeft achtergelaten, wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. Zo is het toezicht op geschenken die politici ontvangen – en waarover ze bij geschenken boven de vijftig euro verantwoording af moeten leggen in het geschenkenregister van de Tweede Kamer – aanzienlijk toegenomen. Dat heeft alles te maken met Alexanders ‘pretflat’ in Scheveningen, een lucratief relatiegeschenk ter waarde van destijds 135.000 euro van een bevriende Canadese diplomaat; de inmiddels vertrokken D66-leider vond het niet nodig dit in het geschenkenregister te vermelden – naar eigen zeggen omdat het ‘een privékwestie’ betrof.

Article continues after the ad

Eigen Huis & Tuin

Uit Story-onderzoek blijkt dat onze politici nog maar al te graag geschenken aannemen. Meest opvallend volgens de gegevens uit het onlangs gepubliceerde geschenkenregister van de Tweede Kamer, is de melding van GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver dat hij op kosten van RTL voor een item in klusprogramma Eigen Huis & Tuin het halletje van zijn appartement in Den Haag liet opknappen. Saillant detail daarbij is dat hij zijn woning onlangs te koop aanbood voor een bedrag van 495.000 euro, terwijl hij het zes kamers tellende Haagse appartement in 2012 kocht voor ‘slechts’ 292.330 euro; de free publicity die het RTL-programma opleverde, zou weleens in zijn voordeel kunnen hebben gewerkt. 

Lees het hele artikel in Story. Editie 52 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders