Jeroen van Koningsbrugge Apocalyps

Jeroen van Koningsbrugge heeft naast zijn grote verantwoordelijkheidsgevoel meer dan 800 boeken gelezen over het einde van de wereld. Speciaal daarvoor heeft hij enkele voorzorgsmaatregelen getroffen.

In een interview met De Volkskrant zegt de cabaretier: "Heel veel vrienden van mij weten het ook. Ik zeg: jongens, wanneer the shit hits the fan, je weet waar ik zit."

Voorbereid

Zo heeft Van Koningsbrugge de afgelopen negen jaar van alles verzameld en een enorme voorraad gevriesdroogd eten dat 35 jaar lang houdbaar blijft. "Van vishengels tot zo’n trapding waarmee je energie kunt opwekken. Dat soort rare dingen wil ik gewoon hebben", aldus Jeroen.

Liever goed voorbereid zijn, dan achteraf spijt krijgen, vindt hij. "Ik hoop dat ik hartstikke fout zit. Dat het nooit gebeurt, dat het allemaal voor niks is. Alleen denk ik niet dat het voor niks is. En anders kan ik over twintig jaar een paar jaar lang gevriesdroogd eten vreten. Ook niet erg."

Article continues after the ad

Boeken

De fascinatie is ooit begonnen bij het lezen van een roman over het einde van de wereld. Sindsdien heeft de 45-jarige komiek naar eigen zeggen zo'n 800 tot 900 boeken over het onderwerp gelezen. "Ik ben intussen een soort van expert op dat gebied. Het komt ook door de oorlogsverhalen van mijn opa en oma, over dat ze niets te eten hadden. Daardoor is er bij mij een zaadje geplant. Dat gaat mij niet overkomen, dacht ik. Ik ga zorgen dat, als ik later een gezin heb, dát niet gebeurt."

De meest logische apocalyps zou volgens Jeroen een financiële crisis zijn. "Mensen denken dat we goed door de crisis van 2008 zijn gekomen, maar overheden hebben gewoon een pleister geplakt. De staatsschuld is nu nog hoger dan toen. Ik hou dat allemaal bij, ik kijk er altijd naar. Je ziet hier en daar al een land omvallen, op een gegeven moment kun je die economieën niet meer oplappen. En dan gaan ze als dominosteentjes." Als dat gebeurt, heeft dat heeft grote gevolgen, volgens Jeroen.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Van Koningsbrugge heeft zijn verantwoordelijkheidsgevoel voor anderen al op jonge leeftijd gecreëerd. Toen hij op de basisschool zat, kampte zijn moeder met een alcoholprobleem. Hij verzon toen soms smoesjes, zodat hij eerder naar huis kon om te kijken of alles goed ging met haar. Soms bracht hij haar zelfs naar bed, zodat zijn vader en jongere broertje niets zouden merken als ze thuiskwamen.

Zijn humor heeft Jeroen echter niet van zijn moeder, maar van zijn vader. Zijn vader verloor van de ene op de andere dag zijn baan en het gezin was genoodzaakt te verhuizen naar een huurflatje in Den Bosch. "Mijn vader is daar heel knap mee omgegaan", vertelt hij. "Je wordt heel alert als je opgroeit in zo’n gezin."

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: De Volkskrant | Beeld: ANP