Jeroen Pauw verrast

Jeroen Pauw werd gisteravond verrast in zijn eigen uitzending met de Ere-Zilveren Nipkowschijf 2019 door juryleden Angela de Jong (AD) en Renate van der Bas (Trouw). Deze oeuvreprijs is voor iemand die zich buitengewoon heeft ingezet voor de televisiewereld. 

De jury vindt dat Pauw laat zien dat hij al dertig jaar lang een begenadigde tv-persoonlijkheid is "die journalistieke diepgang kan combineren met broodnodige luchtigheid en ogenschijnlijke nonchalance." De jury is van mening dat de talkshowhost in zijn laatste seizoen van Pauw "meer dan ooit excelleerde in zijn vak als gespreksleider aan een tafel op de late avond".

Pauw is "even uit het veld geslagen", zegt hij zelf. Bekijk hier het fragment terug:

Andere genomineerden

Programmamaker Sinan Can behoort dit jaar tot de kanshebbers voor de Zilveren Nipkowschijf. Hij is als persoon genomineerd voor zijn programma's Sinan zoekt de klas van Elias en Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië, beide uitgezonden door BNNVARA. De andere genomineerden voor de prestigieuze televisieprijs zijn de documentaireserie Stuk (VPRO) en de jeugdserie Zeven kleine criminelen (VPRO).

Article continues after the ad

De documentaireserie Stuk van regisseur Jurjen Blik gaat over het dagelijks leven in revalidatiecentrum Heliomare. "Hij doet dat op een schitterende filmische manier met bijna poëtische voice-overteksten", staat in het juryrapport.

Zeven kleine criminelen is een jeugdserie gaat over een groep tieners die een bank proberen te beroven. Theo Maassen speelt in de serie de rol van bankdirecteur. Andere rollen zijn er voor Anniek Pheifer, Maria Kraakman en Howard Komproe. "Een hoogtepunt in de televisieproductie van dit jaar", vindt de Nipkowjury.

Een eervolle vermelding gaat naar Joardy Season, een onlineserie van de VPRO die draait om Harco de Huilonman, een typetje van acteur Jim Deddes.

Uitslag

De winnaar van de Zilveren Nipkowschijf, een prijs van Nederlandse mediajournalisten en tv-critici, wordt donderdag 20 juni bekendgemaakt in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Op de bijeenkomst worden ook de radioprijzen uitgereikt: de Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor Felix Meurders, die al 55 jaar op de radio is te horen en de Zilveren Reissmicrofoon, waarvoor het radioprogramma Mangiare!, presentatrice Mieke van der Weij en de podcast De brand in het landhuis zijn genomineerd.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders