Het is Jeroen Krabbé er alles aan gelegen geweest om zijn huwelijk met Herma te laten slagen. Toen zijn ouders scheidden, nam hij zich voor om dat zelf nóóit te doen. Inmiddels zijn Jeroen en Herma ruim vijftig jaar samen, en volgens de acteur is dat vooral te danken aan Herma.

Als de dag van gisteren kan Jeroen Krabbé (75) zich het moment herinneren dat hij zijn grote liefde Herma ontmoette. Negen jaar was hij en intens verdrietig over de scheiding van zijn ouders. ‘Het jaar dat mijn ouders gingen scheiden, 1954, waren we op vakantie in Bergen. Herma was daar ook met haar ouders. In het hotel waar we sliepen, liep ik de trap op en zij de trap af,’ vertelt Jeroen in Margriet. ‘We kruisten elkaar halverwege. Toen ik boven was, zei ik tegen mijn moeder dat ik verliefd was op dat meisje dat ik net op de trap had gezien. Struck by lightning, en dat op zo’n jonge leeftijd.’ De verliefdheid bleef en hun band werd met de jaren alleen maar sterker. Toen Jeroen negentien was, ging hij met zijn grote liefde samenwonen. ‘We zijn dus samen volwassen geworden.  Alle hoogte- en dieptepunten, zowel in mijn werk als thuis, hebben we samen beleefd. In zo’n lange verbintenis zit een enorm diepgeworteld vertrouwen. Vertrouwen in elkaar, in elkaars oordelen en kritiek, maar bovenal in de liefde voor elkaar.’

Article continues after the ad

Pieken en dalen

De acteur en schilder erkent in Margriet dat hun relatie niet altijd even harmonieus verliep. ‘Want wij kunnen ook behoorlijk knallen met elkaar. De basis van Herma en mij is een heel diepe liefde voor elkaar. Als het even niet lekker loopt, grijp ik daarnaar terug. Maar het kan niet anders dan dat een relatie pieken en dalen heeft. Natuurlijk hebben we nog onenigheid, maar dat is peanuts vergeleken bij vroeger. Bovendien had ik mezelf de belofte gedaan dat ik nooit zou scheiden. Eruit stappen lijkt misschien de makkelijkste oplossing, maar het is intens naar en verdrietig. Ik heb daar als kind ontzettend veel last van gehad. Dat wilde ik mijn kinderen niet aandoen. 

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 10 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.