Door een auto-immuunziekte stierven de bloedvaten in Janny van der Heijdens beide ogen af. Een lange periode heeft de Heel Holland Bakt-presentatrice bijna niets kunnen zien. Inmiddels is haar zicht enigszins verbeterd.

Janny van der Heijden (66) wás al geliefd als culinair (eind)redacteur voor kranten en tijdschriften, hoofdredacteur van kookblad TIP Culinair én kookboekenschrijfster. Maar sinds de allereerste uitzending van Heel Holland Bakt (2013) is ze helemáál populair.

Sterke wortels

De periode na haar scheiding was loodzwaar, maar ondanks de pijn en het verdriet wist Janny alle ballen in de lucht te houden. ‘Ik heb gelukkig sterke wortels, daarom ben ik nooit omgevallen,’ zegt Janny in MAX Magazine. ‘Ik heb namelijk altijd het gevoel gehad dat ik heel erg gewenst was. Dat is een gevoel waar sommige mensen hun hele leven lang naar zoeken. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Het grootste cadeau dat mijn ouders me hadden kunnen geven,’ aldus Janny, die ook wat betreft haar gezondheid flink wat te verstouwen heeft gekregen.

Oogziekte

Zo moet ze al veertig jaar zien te dealen met een ernstige oogziekte. ‘Toen ik midden twintig was, stierven door een auto-immuunziekte bloedvaten in mijn beide ogen af. Ik heb een periode bijna niks kunnen zien. Dat is langzaam hersteld, maar door littekenvorming zie ik nu niet meer dan zestig procent. Gelukkig staat het al jaren stil, maar ik sta nog steeds onder controle van het UMC Leiden. Als ik op een dag blind zou worden, zou ik dat heel, heel, heel erg vinden.’

Article continues after the ad

Door: Joel Pollemans | Beeld: Edwin Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 44 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.