Op 82-jarige leeftijd is onlangs Alexandra Terlouw-van Hulst overleden, de vrouw en grote liefde van D66-coryfee en schrijver Jan Terlouw (85). Samen kregen ze vier kinderen. Eén van hen, dochter Ashley, las tijdens de uitvaartceremonie in Leusden de afscheidswoorden van Jan voor – overmand door emoties was haar intens bedroefde vader daartoe niet in staat. 

‘Ze heeft mij laten zien dat liefde het belangrijkste is in het leven,’ sprak Ashley namens hem. Alexandra en Jan waren onafscheidelijk. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie wis- en natuurkunde. Vanaf dat moment, vijfenzestig jaar geleden, deelden ze hun leven. Waar Jan al snel uitgroeide tot één van onze meest gerespecteerde politici en later tot een veelgelezen schrijver van jeugdbestsellers, piekte vertaalster Alexandra ook als schrijfster, al was dat pas vier jaar geleden; ze debuteerde toen met het autobiografische De man van Tsine-golde, een eerbetoon aan haar vader. ‘Ze wilde laten zien hoe hij erin slaagde zijn kinderen tijdens de oorlog een gelukkige jeugd te geven,’ vertelt Ashley daarover in NRC.

Alexandra was vijf jaar toen de oorlog uitbrak. Haar ouders zaten in het verzet. Na een inval dook Jan van Hulst onder. De onderduikers in hun huis werden niet gevonden. Over de innige band tussen haar ouders: ‘Het was liefde op het eerste gezicht. Haar hele leven heeft ze van mijn vader gehouden en hem gesteund. Alles wat hij zei en schreef heeft ze opgezogen. Ze wilde geen woord van hem missen.’ Haar moeder overleed nadat ze ongelukkig ten val kwam. ‘Op haar tafels vol boeken, woordenboeken, pennen en blocnotes, vond ik schriften vol ideeën en plannen,’ zegt Ashley in NRC.

Article continues after the ad

Het hele verhaal van Jan Terlouw lees je in de nieuwste Story. Editie 37 ligt nu in de winkel.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP