Jamai Loman is geschrokken van de ophef die is ontstaan rond zijn nieuwe album. Daarop zingt de homoseksuele Jamai bewust niet over 'hij' of 'hem', wat stof deed opwaaien in de LHBT-gemeenschap.

Commotie

"Het heeft me aardig verrast. Iedereen weet dat ik op mannen val, daar heb ik ook nooit moeilijk over gedaan", zei Jamai in Pauw over alle commotie. "Ik ben geschrokken, juist omdat ik niemand wil uitsluiten is de hele LHBT-gemeenschap over me gevallen." Volgens de zanger speelt zijn geaardheid geen rol. "Het heeft er niets mee te maken dat ik me schaam voor mijn homoseksualiteit. Ik ben vijftien jaar geleden uit de kast gekomen, dat stond op elke voorpagina, ik heb mijn kleur al lang bekend."

Geen activist

Jamai wilde "iedereen aanspreken" met zijn liedjes. "Als schrijver zal ik daarom altijd kiezen voor jou, nooit voor hij of zij." Toch gaf de zanger toe dat hij wel rekening hield met kritiek uit conservatieve hoek. "Ik was bang dat ik in een bepaalde hoek zou worden gezet als ik wel in de hij-vorm zou schrijven. Dat wil ik niet. Ik ben muzikant, geen activist."

Article continues after the ad

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)