De kijkers hebben Kopspijkers overduidelijk gemist. Voor de speciale uitzending van DWDD Heimwee: Kopspijkers kropen zaterdagavond ruim 1,9 miljoen mensen voor de buis en het was het best bekeken programma van de dag. Helaas voor de fans betekent het succes vooralsnog niet dat het satirische programma terugkeert op de buis, zeggen presentator Jack Spijkerman en BNNVARA tegen BuzzE.

De special werd gemaakt vanwege de 25e verjaardag van de eerste uitzending van Kopspijkers, dat toen nog Spijkertijd heette. Tot april 2005 was het programma te zien bij de VARA voordat Jack overstapte naar Talpa. Daar maakte hij drie seizoenen de soortgelijke serie Koppensnellers, maar dat was een stuk minder succesvol. "Blijkbaar is er behoefte aan zo'n breed programma. Je hebt satire, een mooi gesprek en actualiteit", verklaart de presentator, die in 2016 stopte met televisie, het succes van de uitzending van zaterdag.

Article continues after the ad

Verrassing

Voor Jack was het niet geheel onverwacht dat de kijkers Kopspijkers hadden gemist. "Ik had wel verwacht dat een behoorlijke groep zou kijken. Maar dat het er zo veel zouden zijn, was wel een verrassing. Ik was al blij met 1 miljoen." DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk had het aantal kijkers wel goed ingeschat. "Matthijs zei al dat er 2 miljoen mensen zouden kijken."

Tijdloos

Dat Kopspijkers tijdloos blijkt, komt volgens Jack mede doordat het over de actualiteiten gaat. "Dat ziet de kijker graag. Kijk naar Van der Laan & Woe met Even tot hier of Lubach, die scoren ook erg goed." Toch smaakt het succes vooralsnog niet naar meer, zoals eerder al aangegeven ziet de presentator het als een eenmalig avontuur. "We hebben het er ook totaal niet over gehad. Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken. Ik heb ook altijd gezegd dat ik nooit over zou stappen naar de commerciëlen", zegt hij lachend. "In principe gaat het echt om iets eenmaligs en verandert het cijfer daar niets aan."

Eenmalig

BNNVARA beaamt dat vooralsnog geen sprake is van Kopspijkers 2.0. maar is wel heel blij dat zo veel mensen hebben gekeken. Zo laat een woordvoerder weten. "Werkelijk een prachtig kijkcijfer voor deze DWDD Heimwee: Kopspijkers. Net als de uitzending zelf helemaal in de traditie van het oude VARA-programma dat altijd veel kijkers trok op de zaterdagavond. Voorlopig was dit eenmalig, maar zeg nooit nooit."

Beeld: Peter Smulders | ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.