Irene Moors (50) was een echt moederskind, ze waren altijd samen. Toen de presentatrice haar moeder verloor, kon ze dat grote verlies dan ook geen plekje geven. Openhartig vertelt Irene hoe ze, twaalf jaar na haar moeders dood, het drama eindelijk heeft kunnen verwerken.

Al op jonge leeftijd brak Irene Moors door in de televisiewereld, met haar eerste programma Telekids. Wat niet veel mensen weten, is dat ze toen nog gewoon bij haar ouders woonde. Het op en neer reizen naar Luxemburg voor opnames, in de beginperiode bij RTL, viel haar zwaar. Ze miste thuis, haar ouders, lekker tegen haar moeder aan liggen voor de buis. Voordat Irene vertrok, stopte haar moeder vaak iets lekkers in haar koffer met een lief briefje erbij. ‘Als ik dat vond moest ik altijd huilen,’ vertelt Irene in een interview met Margriet. Toch werden haar stappen in de televisiewereld nuchter ontvangen. ‘Mijn ouders deden of het allemaal heel gewoon was, want ze hadden nog drie kinderen en wilden ons gelijk behandelen. Soms vond ik dat irritant want het was best bijzonder dat ik de mazzel had om bij de tv te mogen werken.’

Plakboeken

Later kwam Irene erachter dat haar moeder plakboeken bijhield met alles wat er over haar werd geschreven. ‘En als ze ergens haar achternaam noemde, vond ze het stiekem leuk als mensen vroegen of ze familie van mij was.’ De presentatrice beseft dat ze zich gelukkig mag prijzen met het feit dat zij wél de kans heeft gekregen om naast het stichten van een gezin een carrière op te bouwen. Een kans die haar moeder niet kreeg, simpelweg omdat ze in een andere tijd leefde. ‘Ik blijf dat iets raars in ons verleden vinden. Mijn moeder was slim en had ongetwijfeld veel kunnen bereiken. Maar ze legde zich erbij neer en ging vol overgave voor ons gezin.’ 

Lees het hele artikel in Story 4. Deze editie ligt nu in de winkel.

Beeld: Peter Smulders

 "Binnen de grenzen van wat mogelijk is" gaat het goed met Sjoukje Hooymaayer. De 77-jarige actrice kreeg een paar weken geleden te horen dat ze eierstokkanker in een ver gevorderd stadium heeft. "Het is natuurlijk allemaal nogal wat om mee om te gaan", zegt ze maandag in De Telegraaf.

Rotziekte

Hoewel Hooymaayer besloot af te zien van verdere behandeling, stond ze zondagavond weer op het podium in de musical My Fair Lady. "Dit laat ik me door die rotziekte ook niet nog eens afnemen. Nee hoor, ik ga door." De actrice legde haar rol in de musical aanvankelijk neer vanwege haar ziekte, maar gaf anderhalve week geleden in een afscheidsbrief aan het publiek aan toch nog een paar keer te willen spelen.

Plannen

Hooymaayer heeft "nog wat plannetjes". "Volgende maand wil ik ook nog graag een paar keer het toneel op, wanneer we de afsluit hebben in Carré." Daarna wil ze met "het hele gezin" een weekeinde naar Italië. "Inderdaad maar kort, want ik moet me wel wat ontzien en de reis zal best zwaar zijn, maar we gaan er optimaal van genieten. Er komt zoveel liefde op me af, het is echt geweldig."

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)

De zus van volkszanger Tino Martin is zaterdag overleden. De zanger herdenkt zijn zus Kim van der Valk op sociale media.

Nooit vergeten

"Ook vandaag hield ik je hand vast, eerst warm en later koud, ik zal nooit vergeten hoe jij hebt geknokt en hoe jij in het leven stond", schrijft Tino Martin op Facebook. "Dag mijn zuster op een houtvlot!! We gaan je altijd mooie stralende lach en nog veel meer van je missen."

Liefste vrouw

Eerder deze week noemde de zanger zijn zus ''de sterkste, mooiste en liefste vrouw van onder andere de planeet aarde."

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)