Een van de drie mannen die heeft ingebroken in de woning van voormalig zangeres Connie Witteman is in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel voor inbraken en bedreigingen. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Het hoger beroep van twee andere verdachten wordt later behandeld.

De drie verdachten werden in februari 2019 veroordeeld voor de juwelenroof. Illias L. kreeg ook toen een celstraf van 24 maanden opgelegd. Een goede beslissing van de rechtbank, stelt het hof maandag.

Article continues after the ad

Miljoenenroof

Bij de inbraak in het Amsterdamse appartement van Witteman in juli 2018 werden sieraden, horloges, contant geld en andere spullen meegenomen. De waarde hiervan was bij elkaar zo'n 2,8 miljoen euro. Sommige van die spullen waren van haar overleden ex-man Hans Breukhoven. Een deel werd teruggevonden.

Schadeclaim

Een paar dagen voor de inbraak in de P.C. Hooftstraat brak de man al in een hotelkamer in en nam daar geld en kleding mee van een toerist. Daarnaast heeft L. een politieagent en een officier van justitie met de dood bedreigd. Aanvankelijk diende Witteman een schadeclaim van meer dan drie ton in. In de loop van de strafprocedure is een groot deel van de gestolen juwelen teruggevonden. Tijdens het hoger beroep heeft ze haar claim daarom flink verlaagd. De 25-jarige man moet haar nu bijna 58.000 euro aan schadevergoeding betalen.

Vertraging

Tijdens de zitting van het hof op 18 januari was het de bedoeling dat ook de zaken tegen de twee medeverdachten Tarik A. en Yasin A. zouden worden behandeld. Dat kon echter niet doorgaan, omdat één van de broers met corona ziek op bed lag en omdat in de andere zaak nog een getuige moest worden gehoord. Tarik A. werd vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot twaalf maanden cel, zijn broer Yasin kreeg een celstraf van zes maanden. Het is nog niet bekend wanneer hun beroepszaken worden behandeld.

Beeld: Peter Smulders | ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.