Voor het gezin van Femke Halsema (51) voelde haar vertrek uit de politiek in 2011 als een bevrijding. Aan Story vertelt de GroenLinks-coryfee welke afspraak ze nadien met haar puberende tweeling maakte, en waarom ze tijdens haar politieke carrière graag met haar Robert had willen trouwen. 

Article continues after the ad

Het is geen geheim dat de relatie van Femke Halsema en haar partner Robert Oey enkele keren flink onder druk heeft gestaan. In de tijd dat Femke nog actief was in de landelijke politiek, hadden de beslommeringen van haar partij GroenLinks in de ogen van Robert te vaak voorrang op het gezinsleven met hun tweeling Suzy en Bruno. Zo schreef Femke in haar boek Pluche dat het een paar keer maar een haartje had gescheeld of Robert had haar verlaten. De eerste relatiecrisis doet zich voor als partijgenote Tara Singh Varma het in 2001 doet voorkomen alsof ze ongeneeslijk ziek is. Al snel komt uit dat dit een regelrechte leugen is. Femke is op dat moment met Robert op vakantie op Corsica en weet niet wat ze hoort als ze de telefoon opneemt en een partijgenoot haar vertelt wat er zich in Nederland allemaal afspeelt. Pas toen Femke in 2011 vertrok als GroenLinks-kopstuk kwam haar relatie in rustiger vaarwater terecht. Desondanks was ze het liefst nog tijdens haar carrière in de politiek met Robert getrouwd.

Lollige krantenkoppen

‘Zeker toen ik nog minister was, had ik maar al te graag zijn achternaam Oey gedragen,’ vertelt ze nu aan Story. ‘Ik had de krantenkoppen in die periode al helemaal voor me gezien: Oey waarschuwt minister voor de laatste keer of Oey is boos. Dat had ik erg lollig gevonden, haha!’ Maar helaas voor Femke en de koppenmakers in ons land stapte de voormalige GroenLinks-leidster nooit in het huwelijksbootje. ‘En dat gaat ook niet meer gebeuren,’ zegt Femke. ‘Mijn huwelijksdroom is voorbij. Robert en ik wonen gelukkig samen, maar getrouwd wordt er niet meer. We hebben twee prachtige kinderen. Die verbintenis weegt voor ons zwaarder dan een huwelijk. Al is het geen geheim dat ik daarnaast ook graag was getrouwd.’ Sterker nog: Femke heeft haar partner meerdere malen zélf ten huwelijk gevraagd, maar ondanks zijn instemming kwam het nooit tot een bruiloft. ‘Robert heeft niet veel met het huwelijk.’

Lees het hele verhaal in Story. Editie 4 ligt nu in de winkel.

Beeld: Peter Smulders