Hij had er eigenlijk helemaal geen tijd voor, maar toen Humberto Tan het verzoek kreeg een kinderboek te schrijven bij een expositie over Suriname kon hij geen nee zeggen. Met Pirouette in Paramaribo wil hij jonge lezers aanmoedigen hun dromen na te jagen, zo vertelde hij bij de presentatie van De Grote Suriname Tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

'Je moet je verantwoordelijkheid niet ontlopen', zei hij over de reden dat hij uiteindelijk toch voor de bijl ging. 'Gelukkig, na een paar dagen al, had ik een verhaal waarvan ik dacht dit zou wel eens een Surinaams verhaal kunnen zijn.'

Humberto heeft zijn boek gebaseerd op het verhaal van Wendeline Dijkstra, danseres bij het Nationale Ballet. Zij vertrok als 11-jarig meisje uit Zeeland om - tegen de wil van haar ouders - ballerina te worden. Toen hij naging of er al eerder was geschreven over ballet en Suriname, stuitte Humberto alleen op een foto van Gerda Zaandam, een ballerina uit Paramaribo. Het meisje in zijn boek heet dan ook Gerda.

Durven dromen

'Maar het is vooral een universeel verhaal over durven dromen', omschreef de presentator zijn werk. 'Of je nu een kind bent in Paramaribo, in Roermond of waar dan ook, als je durft te dromen dan kun je wat bereiken. Deze Gerda wil danseres worden en daar heeft ze alles voor over.' Het is overigens volgens Humberto niet alleen een verhaal over Gerda, maar over heel veel kinderen met verschillende dromen.

Article continues after the ad

Hoewel hij nog slechts een glimp had opgevangen van de expositie, was hij er al erg over te spreken. 'Met name wat ik gevoeld heb, wat ik nu al ervaar. De gevoelens die erin zitten zijn heel sterk. Het is nu alsof ik bij Waterkant zit en de Grietjebies achter me hoor. De kleur van bauxiet, het zand wat je ziet. De kleuren, de geuren.' Humberto is van plan zijn kinderen mee te nemen naar de tentoonstelling, die zaterdag opent voor publiek. 'Ik ben ervan overtuigd dat je zo verrijkt terugkomt van deze expositie.'

Bron: ANP, Boulevard | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.