De Eindhovense ondernemer Johan Vlemmix moet 2000 euro schadevergoeding betalen aan Patricia Paay. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald. Volgens de rechter was het idee van Vlemmix 'beledigend en onnodig krenkend' en heeft hij de goede naam van Paay aangetast.

De rechter deed uitspraak in de zaak die Paay had aangespannen tegen Vlemmix, die vorig jaar het idee had geopperd om levensgrote sekspoppen te laten maken naar het evenbeeld van Paay. De rechtbank verwijt Vlemmix dat hij opzettelijk de publiciteit zocht met het verhaal dat hij een sekspop op de markt zou brengen. De schadevergoeding is bedoeld om het leed van Paay, die 15.000 euro had geëist, te verzachten. Vlemmix moet ook de proceskosten betalen.

Article continues after the ad

Geen excuses

Vlemmix hoeft verder geen excuses aan te bieden en hoeft ook niet in de media te verklaren dat Paay niets met de pop te maken heeft. Want, zo stelt de rechter, dat had Vlemmix nooit gesuggereerd. De rechter had tijdens de behandeling van de zaak in november al duidelijk gemaakt dat Paay recht heeft op een schadevergoeding.

Vlemmix was woensdag bij de uitspraak van de rechter aanwezig. Paay liet verstek gaan.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders