Vandaag is het gerechtshof Den Haag met het proces tegen PVV-leider Geert Wilders begonnen vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Er zijn elf zittingsdagen uitgetrokken voor het hoger beroep.

'Wat de uitkomst ook moge zijn, het interesseert me allemaal niets. Mij de mond laten snoeren? Nooit', laat Geert Wilders weten aan RTL Nieuws voordat het proces begon. 

Uitspraak

De uitspraak van het proces staat gepland op 6 juli, maar wat het ook wordt, Wilders geeft aan zich daar niets van aan te trekken. 'Wat de uitkomst ook moge zijn, het interesseert me allemaal niets. Ik blijf zeggen wat ik vind, in het uiterste geval alleen in de Tweede Kamer waar ik immuniteit geniet', aldus Wilders.

Belediging en discriminatie

Wilders moet zich verantwoorden voor zijn 'minder minder'-uitspraak over Marokkanen in maart 2014. De uitspraak werd op televisie uitgezonden waardoor er wel meer dan 7000 mensen aangifte hebben gedaan. Het Openbaar Ministerie besloot Wilders te vervolgen.

Article continues after the ad

Op 9 december 2016 deed de rechtbank de uitspraak dat Geert Wilders schuldig werd bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar hij werd vrijgesproken van aanzetten tot haat. Direct na de uitspraak liet de PVV-leider weten in hoger beroep te gaan.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: ANP