Wie werkt voor de koninklijke familie is gebonden aan strikte regels. Daardoor is het vaak op eieren lopen om de klus tóch naar behoren te klaren. Topfotograaf Vincent Mentzel licht een tipje van de sluier op over zijn bijzondere ervaringen met de Oranjes...

Hoewel de relatie tussen de Oranjes en de media geregeld spanningen oplevert, is er de koninklijke familie toch veel aan gelegen zich zo goed mogelijk te presenteren. Er zijn hoffotografen die ten paleize een voorkeurspositie genieten als het gaat om het maken van nieuwe portretten: doorgaans bekenden uit de inner circle, van wie men weet dat ze discreet zullen zijn gezien die speciale positie binnen hun familie. Voormalig NRC-sterfotograaf Vincent Mentzel (72) is een van die hofleveranciers. Hij maakt deel uit van een vriendenclubje rond prinses Beatrix, waartoe ook oud-premier Ruud Lubbers en zijn vrouw Ria behoren.

'Dan maar aan de wijn?'

Vincent maakte in de jaren zeventig naam als zogenoemde ‘fotograaf van de macht’. Hij portretteerde ministers, staatshoofden en dictators in binnen- en buitenland. Nadat hij vriendschappen sloot met politici, stopte Vincent met parlementaire fotografie omdat hij vond dat de noodzakelijke journalistieke afstand in het geding kwam. Zijn band met de Oranjes viel kennelijk níét onder dat probleem want Vincent, die veelvuldig onderscheiden werd voor zijn werk, was een van de favoriete ‘persmuskieten’ van toen nog koningin Beatrix. Hij maakte viermaal haar officiële portretten waarvan er een gebruikt werd voor haar beeltenis op de Nederlandse munt en een voor de postzegel. In een interview aan journaliste Nathalie Huigsloot in HP/De Tijd gaat Vincent in op zijn ervaringen met de Oranjes. Daarin vertelt hij onder meer hoe ontspannen het werken met de koninklijke familie verliep. ‘Beatrix zei van tevoren hoeveel uur ze had. En als je dan na twee uur al klaar was, zei ze: Nu al? Nou, zullen we dan maar aan de wijn gaan?

Lees het hele verhaal in Story 2. Deze editie ligt nu in de winkel.

Beeld ANP

 "Binnen de grenzen van wat mogelijk is" gaat het goed met Sjoukje Hooymaayer. De 77-jarige actrice kreeg een paar weken geleden te horen dat ze eierstokkanker in een ver gevorderd stadium heeft. "Het is natuurlijk allemaal nogal wat om mee om te gaan", zegt ze maandag in De Telegraaf.

Rotziekte

Hoewel Hooymaayer besloot af te zien van verdere behandeling, stond ze zondagavond weer op het podium in de musical My Fair Lady. "Dit laat ik me door die rotziekte ook niet nog eens afnemen. Nee hoor, ik ga door." De actrice legde haar rol in de musical aanvankelijk neer vanwege haar ziekte, maar gaf anderhalve week geleden in een afscheidsbrief aan het publiek aan toch nog een paar keer te willen spelen.

Plannen

Hooymaayer heeft "nog wat plannetjes". "Volgende maand wil ik ook nog graag een paar keer het toneel op, wanneer we de afsluit hebben in Carré." Daarna wil ze met "het hele gezin" een weekeinde naar Italië. "Inderdaad maar kort, want ik moet me wel wat ontzien en de reis zal best zwaar zijn, maar we gaan er optimaal van genieten. Er komt zoveel liefde op me af, het is echt geweldig."

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)

De zus van volkszanger Tino Martin is zaterdag overleden. De zanger herdenkt zijn zus Kim van der Valk op sociale media.

Nooit vergeten

"Ook vandaag hield ik je hand vast, eerst warm en later koud, ik zal nooit vergeten hoe jij hebt geknokt en hoe jij in het leven stond", schrijft Tino Martin op Facebook. "Dag mijn zuster op een houtvlot!! We gaan je altijd mooie stralende lach en nog veel meer van je missen."

Liefste vrouw

Eerder deze week noemde de zanger zijn zus ''de sterkste, mooiste en liefste vrouw van onder andere de planeet aarde."

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)