Wie werkt voor de koninklijke familie is gebonden aan strikte regels. Daardoor is het vaak op eieren lopen om de klus tóch naar behoren te klaren. Topfotograaf Vincent Mentzel licht een tipje van de sluier op over zijn bijzondere ervaringen met de Oranjes...

Hoewel de relatie tussen de Oranjes en de media geregeld spanningen oplevert, is er de koninklijke familie toch veel aan gelegen zich zo goed mogelijk te presenteren. Er zijn hoffotografen die ten paleize een voorkeurspositie genieten als het gaat om het maken van nieuwe portretten: doorgaans bekenden uit de inner circle, van wie men weet dat ze discreet zullen zijn gezien die speciale positie binnen hun familie. Voormalig NRC-sterfotograaf Vincent Mentzel (72) is een van die hofleveranciers. Hij maakt deel uit van een vriendenclubje rond prinses Beatrix, waartoe ook oud-premier Ruud Lubbers en zijn vrouw Ria behoren.

Article continues after the ad

'Dan maar aan de wijn?'

Vincent maakte in de jaren zeventig naam als zogenoemde ‘fotograaf van de macht’. Hij portretteerde ministers, staatshoofden en dictators in binnen- en buitenland. Nadat hij vriendschappen sloot met politici, stopte Vincent met parlementaire fotografie omdat hij vond dat de noodzakelijke journalistieke afstand in het geding kwam. Zijn band met de Oranjes viel kennelijk níét onder dat probleem want Vincent, die veelvuldig onderscheiden werd voor zijn werk, was een van de favoriete ‘persmuskieten’ van toen nog koningin Beatrix. Hij maakte viermaal haar officiële portretten waarvan er een gebruikt werd voor haar beeltenis op de Nederlandse munt en een voor de postzegel. In een interview aan journaliste Nathalie Huigsloot in HP/De Tijd gaat Vincent in op zijn ervaringen met de Oranjes. Daarin vertelt hij onder meer hoe ontspannen het werken met de koninklijke familie verliep. ‘Beatrix zei van tevoren hoeveel uur ze had. En als je dan na twee uur al klaar was, zei ze: Nu al? Nou, zullen we dan maar aan de wijn gaan?

Lees het hele verhaal in Story 2. Deze editie ligt nu in de winkel.

Beeld ANP