Het is hét Friese nummer wat iedereen mee kan zingen: Wêr Bisto van Twarres. De band, die bestond uit jeugdvrienden Mirjam Timmer en Johan van der Veen, scoorde de ene hit na de andere in begin 2000. En niet alleen in het Fries, ook in het Engels. Maar tegenwoordig is de band uit de hitlijsten verdwenen. Hoe is het nu met Twarres?

Lees ook: Hoe is het nu met Frans Duijts?

Afscheid

In 2003 kondigde de band aan te stoppen, maar niet definitief. Beide artiesten wilden zich focussen op hun eigen muzikale carrière.  Op 21 december gaf de band een laatste concert, in de voormalige zuivelfabriek in Warga waar hun carrière ooit begon. Mirjam bracht daarna onder de artiestennaam "MIR" een solo album uit. Johan wilde zich in de theater- en musicalwereld storten, maar werd uiteindelijk administratief werker.

Ziekte

In 2007 willen Mirjam en Johan een comeback maken. Maar Johan heeft problemen met zijn stem: zijn stem slaat over en hij heeft niet meer de volledige controle. Na onderzoek blijkt dat Johan de erfelijke spierziekte Ataxie van Friedreich heeft. Dit is een ongeneeslijke en onomkeerbare ziekte waarbij uiteindelijk alle spieren in het lichaam afsterven. 

Comeback 

Mirjam treedt inmiddels weer op, met een nieuwe band. Haar broers, Kristian en Julian, assisteren haar als zangers, en Johan helpt mee op de achtergrond. Hun eerste tv-optreden verliep helaas niet vlekkeloos: in mei 2016 zingt Mirjam vals in De Wereld Draait Door. Toch gooit dit geen roet in het eten. Twarres gaat gewoon touren en binnenkort komt er een nieuwe single uit!

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP & Instagram

In zijn woonplaats Breda is acteur John Lanting overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan het ANP. Lanting was 88 jaar en al enige tijd ziek. Hij was oprichter van het Theater van de Lach, een gezelschap dat tussen 1970 en 1996 veel kluchtige stukken speelde.

Het waren vaak vertalingen van Engelse komedies, met titels als Nee schat, nu niet, In de kast op de kast, Een scheve schaats en Een trouwring mag niet knellen. Hij haalde er miljoenen mensen mee naar de schouwburg.

Internationaal succes

John Lanting trok na zijn HBS-opleiding enkele jaren door Europa. Pas op zijn 23e ging hij naar de Amsterdamse Toneelschool. In 1956 debuteerde hij bij het Rotterdams Toneel, waar hij tot 1964 bleef. In het daarop volgende seizoen speelde hij de solo De aap, een verslag voor een academie van Frans Kafka. Hij oogstte er enkele jaren internationaal veel succes mee. In die periode was Lanting ook nog een seizoen verbonden aan het maatschappijkritische Lurelei Cabaret. Daarnaast toerde hij met een solocabaret onder meer door het Caribische gebied.

Lach

Begin jaren zeventig stichtte hij zijn eigen gezelschap, dat de lach van het publiek als specialiteit had. Lanting onderscheidde veel soorten: de gniffellach, de harde lach, de achter-de-hand lach, de besmuikte lach en windkracht acht, als de hele zaal niet meer bijkwam. Ogenschijnlijk speelden Lanting en de zijnen uit de losse pols. Maar niets was minder waar: alles was tot in het kleinste detail uitgewerkt en gerepeteerd. Tijdens tournees bleef hij voortdurend schaven aan het stuk dat hij speelde. 'Je moet een klucht net zo behandelen als een drama. Ik doe niet gek op het toneel, ik speel een karakter', zei hij eens.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Bron & Beeld: ANP

Zo moeder, zo dochter zeggen ze weleens. Maar volgens de reacties zou de kleine meid van Erland Galjaard en Wendy van Dijk wel héél veel op haar mama lijken. Zeker nu ze zo in de make-up heeft gezeten. 

Erland deelt het schattige filmpje op zijn Instagram, waarbij Lizzy omgetoverd wordt tot Ariane Grande. Vooral van de zijkant is de gelijkenis met Wendy niet te missen. 'Jeetje wat lijkt ze op haar moeder van de zijkant.. 😍', schrijft iemand.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief. 


Beeld: Peter Smulders