Tamar van den Dop was een van de meest veel belovende actrices van het begin van deze eeuw. Zo speelde ze de hoofdrol in de spannende serie Zwarte Sneeuw, waarvoor ze een Gouden Beeld won. Ze debuteerde in 1986 in de film Op hoop van Zegen, ze speelde daarin de rol van Clementine, dochter van reder Bos. Daarna studeerde ze aan de Toneelacademie Maastricht, waar ze in 1993 afstudeerde. Tijdens en vlak na haar studie speelde ze in de films De Provincie en De Omweg (2000). Beide films leverden haar een Gouden Kalf nominatie op. Maar nu horen we niet zo veel meer van haar. Hoe is het nu met Tamar van den Dop?

Regisseuse 

Tamar is naast actrice ook regisseuse en scenario-schrijfster. En het werk achter de camera bevalt haar uitstekend. Haar korte films Lot en Schat waren de Nederlandse inzendingen voor de Academy Awards voor 2002 en 2004. Lot leverde haar zowel de Speciale Juryprijs alsmede de Publieksprijs op bij het Festival Premiers Plans d'Angers in Angers. In 2007 regisseerde ze haar eerste speelfilm: Blind. 

Theater

Op het podium staan lijkt de echte passie van Tamar te zijn. Ze heeft meegespeeld in  een lange lijst aan producties. Als theateractrice won zij in 2000 de Colombina voor haar rol als Hanna in de voorstelling Schlemiel van het theatergezelschap Het Groote Hoofd. Voor haar rol in Speeldrift van Toneelschuur Producties en het Nationale Toneel werd zij in 2013 genomineerd voor de Colombina. Sinds 2016 maakt ze deel uit van het ensemble van het Nationale Toneel. In seizoen 2016-2017 is zij te zien in Olie (regie Theu Boermans) en Jeanne d’Arc (regie Theu Boermans).

Article continues after the ad

Beeld: Hollandse Hoogte