Fong Leng is volgens kenners de beste modeontwerpster die Nederland ooit gekend heeft. Ze beleefde hoogtijdagen, maar ook drama's. Zo stierf hartsvriendin Mathilde Willink op mysterieuze wijze en werd ze failliet verklaard. Hoe gaat het mee 79-jarige diva?

Lees ook: Fantastisch nieuws voor Victoria Beckham

Failliet

Fong Leng stopte in 1993 noodgedwongen met het ontwerpen van mode. Dat had te maken met de Olympische Spelen van 192 waarvoor Amsterdam zich kandidaat had gesteld. Ze ontwierp het logo, tassen, sweatshirts, brillen en sportschoenen. Fong Leng investeerde tonnen, maar de spelen gingen naar Barcelona. In 1987 werd ze failliet verklaard, haar winkels moest ze sluiten. 

Article continues after the ad

Positief

Fong Leng: 'Ik heb nooit stilgestaan bij tegenslag. Het grootste geheim achter mijn levenslust is dat je positief en vrolijk moet zijn. Waar ik het meest trots op ben? Op mezelf en mijn gezondheid'. Het woord pensioen komt niet haar woordenboek voor. Fong Leng werkt tot op de dag van vandaag hard. In Marren Galleries showt ze haar laatste werk: exotische wandkleden, kleurrijke mantels en exclusieve colliers. Voor het duurste wandkleed moet anderhalve ton worden neergeteld!

Enorme klus

Fong Leng: 'Het is een enorme klus geweest om dit allemaal neer te zetten. Daar ben ik bijna twee jaar dag en nacht mee bezig geweest. Dus ik ben nu vooral ontzettend moe. Maar mijn inspiratie raakt nooit op. Die haal ik uit boeken en musea, maar ook uit schitterende gebouwen met prachtige ornamenten die je tegenkomt als je door de stad loopt.' In 2019 verschijnt de biografie van 'la grande dame'.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 25 ligt nu in de winkel.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP