In 1999 begon deze happening: Big Brother. Acht mensen werden 100 dagen opgesloten in een huis en 24 uur per dag gevolgd. Big Brother ontketende de wereldwijde populariteit van ‘reality-tv’: wij keken hoe het nu gaat met een aantal oud-kandidaten.

Vooraf waren er erg veel zorgen over het nieuwe Veronica-programma. Zouden mensen niet krankjorum worden van eenzaamheid en gebrek aan privacy? Zou de show wel interessant worden? Op een gegeven moment zijn de kandidaten toch gewoon uitgepraat?

Hoewel er in het Big Brother-huis niet zoveel spannends gebeurde, werd de show een enorme kijkcijferhit én een nationaal fenomeen. Sommige deelnemers konden niet meer normaal over straat, titelsong Leef van Han van Eijk werd een Top 40-hit, en zelfs deze… single werd meer dan 75.000 keer verkocht. Je leest het goed: mensen kochten dit. Met echt geld.

De populariteit van de show kakte na het spetterende begin snel in. Latere seizoenen werden volgestopt met rare kunstgrepen om de shows spectaculair te maken. Instabiele deelnemers werden toegelaten, er werd alcohol uitgedeeld in het Big Brother-huis en op een gegeven moment brak er zelfs schurft uit onder de bewoners. Bijna niemand die het nog zag, maar goed.

Article continues after the ad

In Nederland kwam de show in 2006 aan zijn einde, maar in het buitenland bleef Big Brother erg populair. In de Verenigde Staten wordt momenteel gewerkt aan het 22ste seizoen, en in Duitsland werden nietsvermoedende deelnemers recent geconfronteerd met het coronavirusOok in Nederland is er sprake van een reboot, dus kijken we even hoe het gaat met een paar van de bekendste deelnemers aan Big Brother.

5. Sabine Wendel

De Tilburgse Sabine haalde met Bart Spring in ’t Veld een heuse wereldprimeur. Samen waren ze het eerste duo dat in een realityshow gefilmd werd terwijl ze lagen te vrijen. De kijkers waren blij voor Bart, maar Sabine kreeg destijds enorm veel kritiek over zich heen. Toen ze niet veel later uit het Big Brother-huis werd gestuurd, ontdekte ze dat half Nederland nogal lelijke dingen over haar had gezegd.

In een interview met Trouw zei Sabine vorig jaar dat ze straatvrees kreeg door alle reacties, en af en toe zelfs (letterlijk!) klappen moest incasseren. Haar bekendheid bracht haar veel leuk werk, en Sabine had Big Brother niet willen missen, maar in de krant zei ze wel dat de nazorg destijds tekortschoot. Bij een vernieuwde Big Brother zou ze zelf mogelijk kandidaten willen helpen nadat ze ineens wereldberoemd in Nederland zijn geworden.

Sabine woont tegenwoordig in Amsterdam, en werkt schijnbaar aan een ‘schokkend’ boek over haar Big Brother-avontuur.

4. Bart Spring in ’t Veld

Bart viel in de eerste Big Brother in eerste instantie niet echt op. Knuffelbeer Ruud leek lange tijd de gedoodverfde winnaar, maar Bart ging uiteindelijk met de hoofdprijs (250.000 Nederlandse florijnen) aan de haal.

Bart werkte daarna voor verschillende media: RTV Utrecht, 3FM, en was te zien in Big Diet en Hotel Big Brother. Bart kocht met zijn prijzengeld een huis, maar nadat zijn huisgenoot vertrok moest hij dit met verlies verkopen… In een interview met The Times vertelde hij dat hij meerdere inzinkingen achter de rug had, en helemaal niet trots is op Big Brother. Volgens Bart heeft de show de hele realityshow-hype veroorzaakt, waarin 'dom gebabbel' belangrijker is dan het programma zelf. In 2015 zei hij dat hij 'slim genoeg was om Big Brother te winnen, maar niet dom genoeg om het leuk te vinden.'

In september 2019 was Bart te gast bij Gerard Ekdom op Radio 10, en wilde hij nog wel terugblikken op Big Brother. Tegenwoordig werkt hij als asbestinspecteur, en heeft hij alleen de cheque nog om hem aan Big Brother te herinneren… en een gloeiende haat aan reality-tv, dus.

3. Willem Boomsma

De Friese Willem beleefde een persoonlijk dieptepunt vóór hij in het Big Brother-huis terechtkwam. Willem en zijn vrouw Tessa gingen scheiden, en hoewel ze nog even samenwoonden was hun relatie niet meer te redden.

Willem zat dus een beetje met zijn ziel onder de arm in het Big Brother-huis, en begon nogal onopvallend. Gaandeweg het seizoen werd hij steeds populairder, ook omdat hij regelmatig lekkere dingen stond te koken voor de andere kandidaten.

Tegen het einde van Big Brother maakte Willem één belangrijke fout: hij nomineerde zijn kameraad Ruud om het huis te verlaten, waardoor hij in één klap de schurk van de nationale televisie werd. Wist híj veel, want hij had geen idee hoe populair de show inmiddels was geworden.

Willem werd een levende legende toen zangeres Anouk op visite kwam in het Big Brother-huis. Hij had geen idéé wie het was, en reageerde nogal verward. Wie was deze nieuwe bewoner? Gelukkig kwam ze eten brengen.

Willem was docent bij een MBO-opleiding op horecagebied, en… is dat tegenwoordig nog steeds! Samen met zijn vrouw Marion runt hij daarnaast een luxe bed & breakfast in Groningen. In het Dagblad Van Het Noorden meldt Willem dat Big Brother hem eigenlijk niet echt veranderd heeft: waar Ruud bijvoorbeeld losging op allerlei schnabbels, ging Willem na een week of twee alweer aan het werk. 'Ik was een normale lul, en dat ben ik nog.' Big Brother is inmiddels alweer zó lang geleden dat Willems leerlingen vaak niet eens weten wat het is.

2. Ruud Benard

Ruud Benard was de grote knuffelbeer van de allereerste Big Brother in 1999. De show, waarin een groep mensen opgesloten zit in een huis en continu gevolgd wordt, was op dat moment uniek, baanbrekend én controversieel.

Ruud was een echt gevoelsmens, en zijn gevleugelde uitspraken 'Even lekker knuffelen!' en 'Laat je niet gek maken!' hoorde je overal. Helaas voor Ruud was hij niet voorbereid op zijn plotselinge, mateloze populariteit. Na Big Brother verdiende hij veel geld in het schnabbelcircuit, maar dit raakte hij ook weer kwijt. 'Omdat ik met de verkeerde mensen in zee ging', zo zei hij vorig jaar in BN/De Stem.

Tegenwoordig heeft hij een vaste baan, en woont hij nog steeds in Breda, waar hij een lokale beroemdheid is. Ruud wordt nog steeds herkend, en Ruud denkt dat hij nooit helemaal afkomt van zijn deelname aan Big Brother. Hij lijkt het trouwens ook niet heel erg te vinden: het is nu eenmaal deel van zijn leven.

Tijdens de coronacrisis werd Ruud een paar keer aan de tand gevoeld, omdat Nederlanders een tijdje niet konden knuffelen… 20 jaar na Big Brother kent iedereen hem immers nog steeds door zijn onsterfelijke catchphrase!

Op Omroep Brabant Radio reageerde Ruud met ongeloof op de aangekondigde terugkeer van Big Brother. Hij noemde het concept van Big Brother anno 2020 toch wel erg uitgemolken.

1. Kelly van der Veer

Kelly maakte naam als de eerste transvrouw die in Big Brother te zien was! In 2001 deed ze mee aan Big Brother: The Battle, oftewel het derde seizoen. Kelly belandde in bed met mededeelnemer Andries, en de beelden waarin ze Andries (achteraf) vertelde dat ze was geboren als jongen, schreven Big Brother-geschiedenis.

Kelly won The Battle niet, maar wist met haar charmes wel een bescheiden televisiecarrière neer te zetten. Ze deed mee aan de Nationale IQ-test waarin ze… hoger scoorde dan een aap, was te zien in het beruchte Patty’s Fort én schoof regelmatig aan bij JENSEN! Achteraf zei ze in Story dat ze zich enorm liet gebruiken door voor kleine bedragen in grote shows op te treden.

Daarna werkte ze als webcamgirl (van de “OH KELLY!”-reclames) en wéér wat later werkte ze als prostituee op de Amsterdamse Wallen.

Kelly stopte daarmee, maar werd later toch weer gespot in een sjieke Haagse ‘privéclub’. Recent zei ze dat ze in de toekomst graag transgenderjongeren wil begeleiden, maar voorlopig post ze op Facebook voornamelijk curieuze complottheorieën over hagedissenmensen en het dragen van mondkapjes. Oh, Kelly…

Bron: Superguide

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.