Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (57) wordt geprezen om de manier waarop ze de politieke debatten leidt: bescheiden maar beslist. Achter het succes van deze dochter van een Marokkaanse gastarbeider schuilt een turbulent privéverleden: Khadija werd zelfs samen met haar drie kinderen gevangen gezet! 

Geëxecuteerd

Sinds haar aankomst in Nederland is Khadija nog vaak teruggegaan naar Marokko. Tijdens een van die bezoekjes, in 1989, beleeft ze twee angstige dagen wanneer ze samen met haar tweelingzonen Ghassan en Wadie en haar dochter Sabra gevangen wordt genomen omdat ze kritisch was op het dictatoriale regime van koning Hassan II. In Margriet zegt ze daarover: ‘Ik heb het een beetje verdrongen, maar af en toe komt het terug en kan ik het er moeilijk mee hebben. Het waren roerige tijden in Marokko, tegenstanders van het regime werden opgepakt, gemarteld, geëxecuteerd. Er was geen vrijheid van pers of van meningsuiting, je kon geen lid worden van een organisatie die democratie voorstond.

Opgepakt

In Nederland sloot ik me aan bij activisten die demonstreerden tegen het regime. We schreven artikelen en demonstreerden voor de ambassade. Onze namen waren bekend bij de Marokkaanse overheid, dus ik wist dat ik kon worden opgepakt als ik naar Marokko zou gaan. Mijn ex-man ging om die reden nooit terug, maar ik wilde me mijn geboorteland niet laten afpakken. Die keer in 1989 ging het mis. We hebben twee dagen vastgezeten – ik was doodsbang dat ik zou worden gemarteld. Door bemiddeling van Nederland werden we na die twee dagen vrijgelaten maar het duurde nog twee weken voor we het land konden verlaten.’

Article continues after the ad

Lees het hele artikel in Story 2-2018. Deze editie ligt nu in de winkel.

Beeld: Peter Smulders